Mai multe atentate au fost dejucate în Olanda începând cu 2011

25

Serviciile de securitate olandeze:

Mai multe atentate au fost dejucate în Olanda începând cu 2011

Trei până la patru atentate teroriste au fost dejucate în Olanda de la sfârşitul lui 2011, a declarat Rob Bertholee, şeful serviciilor de securitate olandeze, AIVD, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Într-un fragment dintr-un interviu difuzat în noaptea de miercuri spre joi de Radioteleviziunea publică olandeză NOS, Bertholee, care şi-a preluat funcţia în decembrie 2011, îi răspunde 'chiar atâtea am evitat' jurnalistului care îl întreabă dacă 'în jur de trei-patru' tentative de atentat au fost dejucate de atunci.

În această emisiune, ce va fi difuzată integral la 21 ianuarie, Rob Bertholee revine asupra condamnării în noiembrie, la patru ani de închisoare, a unui cetăţean olandez de 31 de ani, pentru 'pregătirea unui atentat terorist', asigurând că serviciile de securitate au împiedicat un atentat.

Bărbatul a fost arestat în posesia unui arsenal de arme şi documente legate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în decembrie 2016 la Rotterdam (vest), după o informaţie 'alarmantă' provenind de la serviciile de securitate olandeze.

Până acum, Olanda a fost ferită de atentate teroriste, în timp ce cele mai apropiate ţări europene au fost în ultimii ani lovite de astfel de atentate.

Însă în ultimele luni, evenimente legate de aproape sau de departe de terorism au răspândit un sentiment de spaimă la nivelul ţării şi au sporit vigilenţa serviciilor de securitate şi de informaţii.

În decembrie, pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, important nod al traficului aerian din Europa, un bărbat 'confuz' a intrat în biroul poliţiei militare, ameninţând cu un cuţit. Agenţi au tras şi l-au rănit în picior, provocând panică în Schiphol Plaza, pe unde se intră în aeroport şi care găzduieşte un centru comercial.