Maior, despre afirmațiile după reacția ambasadei SUA privind legile justiției: Declarațiile tranșante strică dialogul

229

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat, referindu-se la declarațiile unor politicieni români după reacția Ambasadei SUA privind propunerile de modificare a legilor justiției, că declarațiile "tranșante" strică dialogul dintre cele două părți și este "păcat" să intrăm în polemici.

5f7095bb-aad9-41a4-8a53-8e31e7d6c32d

"Cred că este important să avem propriile noastre dezbateri și cred că nimeni nu interferează în propriile noastre dezbateri, dacă suntem inteligenți și analizăm lucrurile din acest unghi. (…) Lumea vrea predictibilitate, vrea o legislație eficientă, vrea state solide din punctul de vedere al modului în care controlează fenomenul corupției și cred că e în interesul nostru să fim un astfel de stat. Eu cred că numai dialogul poate face partea americană sau partea română să înțeleagă care sunt implicațiile și premisele. Strică acest dialog declarațiile pur și simplu tranșante de o parte sau chiar de alta. Nu fac bine acestui dialog, iar noi am făcut progrese imense din acest punct de vedere. (…) E păcat la nivel de discurs narativ să intrăm în polemici care nu fac bine niciunei părți", a spus Maior într-un interviu la TVR 1.

Ambasada SUA își manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiției din 23 august de revizuire a sistemului judiciar și îndeamnă toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției.

"Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA transmis marți AGERPRES.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a solicitat ''expulzarea'' ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, despre care susține că s-a amestecat nepermis de mult în activitatea parlamentară și guvernamentală a României.

"Date fiind ingerințele repetate în treburile interne ale țării mele, solicit expulzarea de urgență a ambasadorului Hans Klemm. Dacă suntem cu adevărat un stat independent și suveran, dacă ne respectăm Constituția și pe noi înșine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador în activitatea parlamentară și guvernamentală, precum și în politica românească în ansamblul ei. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, așa cum nu e, în general, treaba niciunui ambasador cum anume hotărâm noi să ne construim propriul cadru legislativ", a scris Pleșoianu, miercuri, pe pagina lui de Facebook.

De asemenea, deputatul îi impută ambasadorului SUA pozițiile privind sistemul de justiție, dar și faptul că a susținut protestele antiguvernamentale.

Pe de altă parte, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este îngrijorat de faptul că "niște ambasadori' în România își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea privind legile justiției.

"Și eu sunt îngrijorat când am văzut din presă și am citit ce s-a încercat ieri să se facă la CSM. Și eu sunt îngrijorat când văd niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe o dezbatere. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi", a afirmat Dragnea.

AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Mihai Simionescu, , editor online: Simona Aruștei)

Citiți și:

Maior: Relațiile dintre România și SUA sunt la cel mai înalt nivel de realizare a parteneriatului strategic

Maior, despre vizele pentru SUA: Acest lucru nu este fair din partea partenerului american