MApN: Aproximativ 400 de militari – la Defender Europe 2021 Computer Assisted Exercise, în România şi Germania

6
România şi Germania găzduiesc, de joi până luni, exerciţiul de comandament Defender Europe 2021 Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (DE21 CAX/CPX), la care participă aproximativ 400 de militari.

Militarii provin de la Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE), Regimentul 46 Sprijin, Corpul Aliat de Reacţie Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie, Corpul V al Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), precum şi din diferite structuri ale Armatei României.

Defender Europe 21 CAX/CPX, parte a exerciţiului multinaţional întrunit Defender Europe 21, planificat şi condus de USAREUR-AF, reprezintă un eveniment de instruire major în care Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est urmăreşte, în contextul procesului de operaţionalizare pe care îl parcurge, creşterea nivelului de pregătire şi de interoperabilitate într-un mediu de instruire multinaţional, alături de militarii naţiunilor participante, în vederea realizării Capabilităţii Operaţionale Iniţiale (IOC) cu sprijinul HQ ARRC, informează un comunicat de presă al MApN.

Potrivit sursei citate, în cadrul exerciţiului, Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est planifică, execută şi conduce o operaţie de apărare, în contextul parteneriatului strategic româno-american şi aliat, prin exercitarea comenzii şi controlului forţelor româneşti şi aliate aflate la dispoziţie şi în cooperare cu cele partenere, în baza unui scenariu care cuprinde acţiuni de luptă de intensitate ridicată, integrând în lanţul de comandă structuri NATO create pe teritoriul României.

Startul exerciţiului a fost precedat de o serie de activităţi complexe de planificare şi de instruire, care au inclus seminarii de pregătire teoretică a personalului, dislocarea în România a militarilor din cadrul Comandamentului Corpului Aliat de Reacţie Rapidă din Marea Britanie şi ai USAREUR-AF şi integrarea acestora în structurile specifice pregătite pentru exerciţiu. De asemenea, în această perioadă, s-a realizat pregătirea a aproximativ 150 de militari români aparţinând tuturor categoriilor de forţe ale Armatei României şi dislocarea acestora pentru încadrarea celulelor de răspuns asociate exerciţiului, la Centrul de instruire al USAREUR-AF din Grafenwohr, Germania.

Cooperarea dintre HQ MNC-SE şi HQ ARRC are loc în baza acordului "Mutual Training Support Agreement" încheiat între cele două comandamente din Structura de Forţe a NATO, prin care comandamentul aliat din Marea Britanie asigură sprijin şi expertiză HQ MNC-SE în procesul de operaţionalizare, în vederea realizării Capabilităţii Operaţionale Iniţiale în acest an, iar ulterior a Capabilităţii Operaţionale Finale până în anul 2024. În 2020, capacitatea operaţională a HQ ARRC a fost reconfirmată.

Pe teritoriul naţional, secvenţele de instruire ale exerciţiului Defender Europe 21, organizate în baza parteneriatului strategic româno-american, sunt sincronizate cu cele ale exerciţiului desfăşurat în format aliat în cadrul NATO Steadfast Defender 21 prin complexul de exerciţii de nivel naţional DACIA 21. Exerciţiul de comandament Defender Europe 21 CAX/CPX marchează încheierea seriei de exerciţii desfăşurate în cadrul Defender Europe 21.

În afara cerinţelor operaţionale planificate, respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în acord cu reglementările naţionale, reprezintă o prioritate pentru planificatorii exerciţiului, pentru a asigura sănătatea şi protecţia personalului, cât şi a populaţiei locale, atât pe perioada dislocării trupelor, cât şi a executării activităţilor de instruire, arată MApN.

Defender Europe 21 este un exerciţiu multinaţional întrunit, de mare amploare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa, având ca scop creşterea capacităţii de reacţie şi a nivelului de interoperabilitate ale Forţelor Terestre ale SUA cu forţele ţărilor membre ale NATO şi partenere. Exerciţiul integrează aproximativ 28.000 de militari aparţinând forţelor aliate şi partenere din 26 de naţiuni care se instruiesc, simultan, în peste 30 de zone de antrenament în 12 ţări. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)