Maramureş: Proiecte destinate publicului, dezvoltate de către Complexul Astronomic Baia Mare

33
Complexul Astronomic Baia Mare a derulat în perioada pandemiei, în lunile martie - mai 2020, două proiecte cu aplicaţii orientate către public, îndeosebi pe latura educaţională, precizează un comunicat de presă al instituţiei, remis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, proiectul Erasmus Plus 'UNITRIP. Universe to reach? In Planetarium', dezvoltat în parteneriat cu Planetariul din Brno (Cehia), Planetariul Hamburg (Germania), Planetariul Budapesta (Ungaria), Planetariul Hurbanovo (Slovacia) şi Planetariul Zielona Gora (Polonia) care, printre altele vizează realizarea în comun a unui spectacol digital de planetariu dedicat influenţei tehnologiilor spaţiale în viaţa cotidiană, în special a sateliţilor artificiali, spectacol finalizat care ar fi trebuit să fie lansat global în cadrul "Fulldome Festival Brno", din iunie 2020, festival care - din motivele distanţării sociale - a fost reprogramat pentru anul 2021.

"Va mai trebui, aşadar, să aşteptăm puţin, până la difuzarea şi în România, în limba română, a acestui spectacol de planetariu. Însă, lucrăm la coloana sonoră în limba română a altui show de planetariu, COSMIX, furnizat ca şi cadou de Planetariul Brno, dedicat tuturor vârstelor mai mari de 6 ani. Acest spectacol nou, care se va alătura curând galeriei de spectacole digitale de planetariu oferite de Complexul Astronomic Baia Mare este o călătorie în viaţa astronauţilor, urmărind pregătirea lor, lansarea cu racheta spaţială şi activităţile şi experimentele ştiinţifice realizate în spaţiul cosmic. În condiţiile relansării cursei pentru Lună şi planeta Marte, acest spectacol ne poate încuraja aspiraţiile de a călători noi înşine în spaţiu, peste numai câţiva ani", evidenţiază comunicatul.

Al doilea proiect derulat în această perioadă complexă, în parteneriat cu Biroul de Informaţii Publice al Agenţiei Spaţiale Europene, a fost dedicat aniversării a 30 de ani de astronomie de pe orbita Pământului de către Telescopul Spaţial Hubble, cu descoperiri excepţionale realizate în toate domeniile cunoaşterii Universului. Complexul Astronomic Baia Mare a fost unica locaţie din România desemnată pentru a găzdui, în anul 2020, evenimentul aniversar, primind posterul aniversar de mari dimensiuni ce încadrează "Reciful Cosmic", două nebuloase de emisie, una în roşu şi cealaltă în albastru - parte a unei regiuni de formare stelară, aflată la 163.000 ani lumină depărtare. Posterul şi animaţiile imersive către această ţintă cosmică sunt integrate deja în circuitul de vizitare al planetariului, încă din 15 mai.

De asemenea, printr-o intensă activitate online, dedicată acestei aniversări, Complexul Astronomie Baia Mare a reuşită să se sincronizeze cu NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană) pentru aniversarea în bune condiţii a Telescopului Spaţial.

Specialiştii Complexului Astronomic Baia Mare asigură publicul că vizitarea planetariului se poate face în bune condiţii şi este una sigură.

"Securitatea sanitară este o prioritate pentru noi, realizăm săptămânal dezinfecţii/nebulizări în toate spaţiile, avem proiectoare U.V. bactericide/virucide de mare putere, cu care zilnic dezinfectăm cupola planetariului şi spaţiile expoziţionale, ne întâmpinăm publicul cu termometrul non-contact şi cu un dispenser automat cu dezinfectant, solicitând doar bunăvoinţa de a utiliza masca proprie de protecţie în spaţiile noastre închise şi distanţa socială oficială. Ghizii noştri sunt dotaţi cu mănuşi de protecţie, mască, vizieră şi - nu în ultimul rând - cu prudenţă planetariană" subliniază comunicatul. AGERPRES / (AS - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Complexul Astronomic Baia Mare / Facebook