Marea Britanie ar putea pierde aproape o jumătate de milion de locuri de muncă

43

Dacă iese din UE fără un acord

Marea Britanie ar putea pierde aproape o jumătate de milion de locuri de muncă

Marea Britanie ar putea pierde aproape o jumătate de milion de locuri de muncă până în 2030 dacă iese din Uniunea Europeană fără un acord, potrivit scenariului cel mai pesimist al unui studiu comandat de primarul proeuropean al Londrei Sadiq Khan şi dezvăluit joi, relatează AFP, citată de economica.net.

'Dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană în martie 2019 fără un acord privind piaţa unică, uniunea vamală sau dispoziţiile tranzitorii (...), aceasta ar putea conduce la pierderea a 482.000 de locuri de muncă', a avertizat alesul laburist într-un comunicat.

Printre sectoarele analizate de firma de cercetare Cambridge Econometrics, serviciile financiare ar suferi cel mai mult din cauza absenţei unui acord (minus 119.000 de locuri de muncă), urmate de ştiinţă şi tehnologie (-92.000) şi construcţii (-43.000).

Numai la Londra, centrul financiar al Regatului Unit, pierderile de locuri de muncă s-ar putea ridica la 87.000, dar capitala ar suferi mai puţin decât restul ţării.

Investiţiile ar putea scădea cu 15% la nivel naţional, adică cu mai puţin de 46,8 miliarde de lire sterline (52,8 miliarde de euro).

Acest studiu examinează impactul potenţial al unui număr de cinci scenarii legate de Brexit asupra ţării şi capitalei în nouă sectoare cheie ale economiei, de la menţinerea unui status quo deja exclus de guvernul britanic la scenariul extrem al ieşirii din UE fără acord şi nici perioadă de tranziţie.

În cele mai optimiste scenarii posibile, şi anume menţinerea Regatului Unit pe piaţa unică după o perioadă de tranziţie, dar ieşind din uniunea vamală, Regatul Unit ar putea pierde 176.000 de locuri de muncă.