Marius Copil, infrangere onorabila in fata lui Federer, in finala de la Basel. Cel mai bun loc din cariera, cel mai mare premiu din cariera

56

Roger Federer l-a învins pe Marius Copil finala turneului de tenis de la Basel 2018, după o victorie în două seturi 7-6 (7-5), 6-4. Elvețianul a câștigat pentru a noua oară acest turneu, în timp ce arădeanul a reușit performanța carierei, după ce a venit din calificări.

Calificarea în finală este recompensată la Basel cu 209.715 euro şi cu 300 de puncte ATP, iar trofeul cu 427.765 de euro şi 500 de puncte ATP. Pentru român, accederea în finală reprezintă faptul că va încasa cel mai mare premiu în bani din carieră. Datorită parcursului din Elveţia, Marius Copil şi-a asigurat urcarea pe locul 60 ATP, cel mai bun din carieră.

Dupa un prim set in care a facut brak la inceputul meciului, urmat de rebreakul lui Federer, Copil a ajuns in tiebreak, pe care l-a pierdut “la mustata”, 7-5, dupa ce a ratat o scurta. Romanul a început bine setul secund şi tot el a fost cel care a câştigat primul pe serviciul adversarului, la scorul de 1-0, ghem în care l-a suprins pe Federer cu o scurtă şi cu un lob de efect. Românul s-a desprins apoi la 3-0, deşi a acuzat unele probleme la coapsa stângă.

Elveţianul a fost aproape de o revenire imediată, ca în primul set, având două mingi de break, la 1-3. Însă serviciul românului a funcţionat din nou bine în momentele de criză şi diferenţa de trei ghemuri s-a păstrat.

Din nefericire, Copil a luat câteva decizii greşite, a oprit doua mingi pe care le-a crezut out, dar care au fost corectate de hawk-eye şi a pierdut doua puncte, care i-au permis lui Federer sa-i faka break la 4-4.