Măsuri drastice de protecţie, la conferinţa preşedintelui Klaus Iohannis: Termoscanere şi distanţare între jurnalişti

15

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, în care a răspuns întrebărilor presei acreditate.

Foto: Presidency.ro

În contextul epidemiei de coronavirus, măsurile de protecţie luate de Administraţia Prezidenţială au fost unele excepţionale. La conferinţă au participat doar jurnaliştii acreditaţi la Palatul Cotroceni, iar în sala în care s-a ţinut conferinţa au avut acces doar reporterii, nu şi cameramanii.

La intrarea la Palatul Cotroceni, jurnaliştii au primit măşti de protecţie, soluţie de dezinfectare. De asemenea, li s-a verificat temperatura, iar un cadru medical i-a întrebat care este starea de sănătate.

La filtrul de control a fost instalat inclusiv un termoscaner care înregistra temperatura fiecărei persoane şi o înregistra în sistem, iar la următoarea intrare, se intra printr-o poartă cu soluţie de dezinfectare.

Reprezentanţii mass-media au completat un formular în care erau întrebaţi dacă au simptome ale noului coronavirus, dacă au călătorit în afara ţării şi dacă au fost în contact cu persoane infectate.

Conferinţa de presă a avut loc în Sala Unirii, unde, de regulă, au loc ceremoniile oficiale. Între jurnalişti a fost păstrat un spaţiu de cel puţin doi metri, iar masca de protecţie a fost obligatorie pe tot parcursul conferinţei.

În sală au fost prezenţi 20 de jurnalişti, iar preşedintele a purtat, la rândul lui, masca, pe tot parcursul conferinţei.

Preşedintele Iohannis a dat, de altfel, în timpul conferinţei, exemplu măsurile luate cu acest prilej, pentru a arăta că respectarea regulilor se poate face, indiferent de context.

“Vă dați seama că noi, dacă am dori să avem o discuție mai apropiată, nu ne-am fi împărțit în toată Sala Unirii; am fi stat mai aproape. Dar nu este bine. Deci, purtatul măștii este foarte important și este impus. Distanțarea este foarte importantă și este impusă. Până la urmă, trebuie să fim realiști, ce vrem? Vrem să dăm frâu liber bolii, ca să ajungem o națiune bolnavă? Sau vrem să îngrădim pandemia, și de acolo găsim toate răspunsurile pe care vrem să le avem ca să putem continua? Eu, personal, și, sunt convins, și dumneavoastră, ne dorim să îngrădim răspândirea acestei pandemii”, afirma şeful statului.