Mesajele liderilor europeni, în cea de-a 100-a zi de război în Ucraina

89

Mai mulți lideri europeni au transmis mesaj vineri, 3 iunie, în condițiile în care se împlinesc 100 de zile de când Federația Rusă a lansat invazia Ucrainei. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și ministrul britanic de externe, Liz Truss, au făcut comentarii pentru a marca cea de-a 100-a zi de război în Ucraina.

Von der Leyen a calificat invazia Rusiei drept „nejustificabilă”, menționând pe Twitter că „curajul ucrainenilor impune respectul și admirația noastră”. Ea a declarat că Uniunea Europeană este alături de Ucraina și că se va întâlni astăzi cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta despre sprijinul acordat țării.

La rândul său, cancelarul german a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănciuk, în cea de-a 100-a zi de război.

„Ucrainenii se opun agresorului rus de 100 de zile. 100 de zile de război în Europa. Mulțumesc președintelui Parlamentului ucrainean, pentru că ați vorbit cu noi în această tristă a 100-a zi de război”, a scris Scholz.

Borrell a evocat „distrugerile fără sens” pe care le-a provocat invazia Rusiei, inclusiv mii de morți, milioane de refugiați și tone de cereale blocate.

„100 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. 100 de zile în care UE a sprijinit ferm Ucraina. 100 de zile care au provocat mii de morți și 6,8 milioane de refugiați

100 de zile de distrugeri fără sens, cu pagube de miliarde de dolari. 100 de zile de porturi blocate și câmpuri bombardate, 22 de tone de cereale blocate”, a scris acesta.

Truss a menționat că „invazia lui Putin a adus moarte și distrugere la o scară nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Acest război are ramificații uriașe pentru pacea globală, prosperitatea și securitatea alimentară”.

De asemenea, ea a lăudat curajul ucrainenilor și a reafirmat sprijinul britanic pentru această țară.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Mesajele liderilor europeni, în cea de-a 100-a zi de război în Ucraina apare prima dată în Main News.

Source: New feed