Mihai Tudose: Este important ca ușile ambasadelor României să fie întotdeauna deschise antreprenorilor români

233

Este important ca personalul diplomatic să susțină antreprenorii români, în contextul în care țara noastră poate și trebuie să atingă performanțele vecinilor din Europa Centrală și de Est, a declarat premierul Mihai Tudose, într-un mesaj transmis în scris și citit joi, la Camera de Comerț și Industrie a României, în cadrul unui eveniment cuprins pe agenda Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

b69b8f87-26bc-4a2b-9e04-244693d6c843

"Este important ca ușile ambasadelor României și ușile dumneavoastră, ale ambasadorilor și consulilor generali, să fie întotdeauna deschise antreprenorilor români, inovatori și interesați de piețele externe. România poate și trebuie, la rândul său, să atingă performanțele vecinilor din Europa Centrală și de Est. Discutăm de mai mulți ani. Haideți să facem pași decisivi, axați pe evaluarea eficienței demersurilor de promovare și a rezultatelor", a afirmat prim-ministrul, în mesajul transmis diplomaților români.

Șeful Guvernului de la București a vorbit și despre câteva dintre perspectivele majore, la nivel economic, pentru România.

"Plasarea României pe harta axelor de conectivitate Est-Vest și Nord—Sud, relevante pentru interesele noastre economice, constituie o prioritate națională. Acestea au potențial să genereze veritabile coridoare economice multiplicatoare, îndeosebi în sfera investițiilor și mă refer la proiecte majore precum One Belt and One Road sau refacerea vechiului Drum al Mătăsii", a punctat el.

Tudose a vorbit și despre preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în 2019.

"Am demarat un proces complex de consolidare a capacității administrației publice centrale, de a acționa în domeniul afacerilor europene și urmărim să asigurăm resursele necesare pentru atingerea priorităților viitoarei președinții", a spus Tudose. El a subliniat că "perioada plină de provocări prin care trece proiectul european și anvergura sarcinilor care revin unei președinții nu trebuie să ne facă să ne temem, ci să ne genereze cât mai multă ambiție".

Concret, a arătat premierul, accentul este pus, în prezent, pe "procesul de reflecție asupra viitorului proiectului european, a procesului de negociere privind ieșirea Marii Britanii din UE, dar și de provocări foarte concrete precum gestionarea migrației, funcționarea Spațiului Schengen, proiectarea viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene, consolidarea pieței interne și a celor patru libertăți fundamentale ale acesteia, întărirea securității energetice a UE și definitivarea pieței unice digitale".

În context, după cum a arătat șeful Executivului, "unul din obiectivele majore ale Guvernului este acela ca România să devină cât mai curând membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen".

De asemenea, Mihai Tudose a amintit și de obiectivul ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare în maxim doi ani.

"Suntem hotărâți să asigurăm predictibilitate și coerență pentru a putea să atingem obiectivul finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare și să creăm condițiile favorabile pentru ridicarea acestui mecanism înainte de preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE", a spus șeful Executivului, în mesajul transmis diplomaților români.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)