Mii de evrei ultraortodocși protestează împotriva serviciului militar obligatoriu

45

Mii de evrei ultraortodocși protestează împotriva serviciului militar obligatoriu

Mii de evrei ultraortodocși au manifestat din nou luni la Ierusalim împotriva serviciului militar obligatoriu, provocând confruntări cu polițiștii și paralizând traficul într-o parte a orașului, informează AFP, citată de Agerpres.

Manifestanții au blocat unul dintre principalele puncte de intrare și ieșire din Ierusalim în direcția Tel Aviv-ului, precum și una dintre arterele principale ale orașului pe care circulă tramvaiul. Pentru a-i dispersa, polițiștii au recurs la un tun cu apă pentru a-i uda pe protestatari cu un lichid pestilențial, relatează un corespondent al AFP.

Protestul a dat naștere unor ciocniri cu polițiștii, dar și cu trecători. În jur de zece protestatari au fost arestați, a anunțat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld.

Manifestanții, descriși de poliție ca aparținând aripii radicale a populației religioase, se mobilizează de mai multe săptămâni împotriva obligației de a efectua serviciul militar la fel ca și compatrioții lor.

Joia trecută, mii de protestatari au ieșit pe străzi în Ierusalim și în alte orașe, cauzând aceleași probleme. Poliția a arestat 120 de oameni.

Ultraortodocșii respectă cu strictețe regulile iudaismului în toate aspectele vieții cotidiene și spirituale. Ei consideră încorporarea o sursă de tentații pentru cei tineri, ieșiți din lumea fermă a rugăciunii și studiului religios cărora, în marea lor majoritate, ei se consacră în mod exclusiv.