Militarii români, în luptă cu inventivitatea insurgenților afgani; dispozitivele explozive – principala amenințare (FOTO)

244

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Una dintre cele mai dificile misiuni pe care militarii români din Afganistan trebuie să o execute în timpul efectuării unei patrule în aria de responsabilitate este aceea de a detecta eventualele dispozitive explozive improvizate pe care insurgenții afgani le-ar putea amplasa pe traseele pe care circulă forțele NATO.

1bc01d88-3655-48fe-99fa-3c9a5976d81a

Patrularea în localitățile din jurul Kandaharului se realizează cu mașini de tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), pe care Armata Română le-a obținut de la americani. Aceste autospeciale sunt blindate, însă, deși asigură un grad ridicat de securitate a echipajelor aflate la bord, ele ar putea fi puse în pericol de atacurile din ce în ce mai complexe ale insurgenților afgani.

Potrivit militarilor, în zonele de risc, în special în perimetrul podurilor, se impune folosirea echipamentelor performante de detectare a minelor. Practic, în momentul în care ajung lângă un pod, patrulele militare se opresc, iar cercetașii verifică, folosind detectorul de metale VMR 2, fiecare metru pătrat pe care ar urma să treacă MRAP-urile.
Această sarcină presupune mult profesionalism, mult curaj, dar și multă responsabilitate din partea "căutătorilor de mine". Cercetașii poartă pe umerii lor responsabilitatea securității întregii echipe din care fac parte. O clipă de neatenție ar putea însemna o tragedie pentru întreaga patrulă.

Militarii Batalionului 280 Infanterie Protecție a Forței 'Inimi Neînfricate' din Focșani dislocați la Kandahar, care execută misiuni de patrulare, îndeplinesc, prin rotație, 'funcția' de cercetaș, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ei trebuie să știe să utilizeze echipamentul de detectare a minelor.
Caporalul Ionel Burlacu, în vârstă de 39 de ani, se află la a treia misiune în Afganistan. În cazul său experiența în teatrele de operații își spune cuvântul. El conștientizează rolul pe care îl are cercetașul și, de aceea, își face treaba cu maximă atenție.

"Este foarte dificilă această misiune, pentru că trebuie să fim foarte atenți pentru unde călcăm. Suntem un deschizător de drumuri. Noi cercetăm în față și ceilalți vin după noi. Trebuie atenție maximă. Lăsăm la o parte veștile din țară, problemele de acasă și ne concentrăm mai bine', a declarat, pentru AGERPRES, Ionel Burlacu, cel care are ca obiectiv să încheie cu succes misiunea în Afganistan și să se întoarcă acasă, la soție și cele două fetițe.

Soldatul Eduard Ionuț Alexandrescu are 29 de ani și se află și el la prima misiune într-un teatru de operații. Deși 'începător' în misiunile de patrulare din Afganistan, el își face meseria cu maximă seriozitate.

'Pentru mine este o experiență pe care vreau să o trăiesc aici, ținând cont că am fost influențat de mic să intru în armată, tatăl meu fiind ofițer la același batalion. E o responsabilitate foarte mare când ești în față. Trebuie să dai dovadă de profesionalism, să fii tu însuți, să nu pui în pericol și pe ceilalți colegi', a afirmat Alexandrescu, militarul care spune că are mai multă emoție când dă un interviu decât atunci când se află în misiune.

Dispozitivele explozive improvizate sunt una dintre principalele 'arme' de atac ale insurgenților afgani. Exploziile produse ca urmare a trecerii vehiculelor militare peste aceste dispozitive au generat, de-a lungul timpului, zeci de morți, printre care și militari români. Ultimul incident de acest tip a avut loc în luna septembrie a anului trecut, atunci când patru militari din Batalionul Protecție a Forței 'Rechinii Albi' au fost răniți în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar.

AGERPRES/ (A-editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)