Ministerul Apărării caută parteneri internaționali pentru dezvoltarea industriei naționale de armament

1075

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat joi că pentru realizarea celor opt programe majore de înzestrare, ce au ca termen de implementare și bugetare o perioadă de zece ani, există interes pentru atragerea investitorilor străini și realizarea unor parteneriate cu companii internaționale cu tradiție, pentru dezvoltarea industriei autohtone de profil și producerea unor componente în România.

ab2dcb08-be7e-47c4-a3e7-7468ec0a922e

"Avem opt programe majore de înzestrare a Forțelor Armate ale României, pe o alocare de 2 la sută din Produsul Intern Brut, un program pe 10 ani, 2017-2026. Purtăm discuții pe mai multe componente, evident că ele trebuie apoi armonizate, după ce ajungem la concluzii finale. Am avut discuții importante cu firme care vor să creeze societăți mixte în România, societăți mixte care trebuie să fie partenerii Armatei Române în acest efort de înzestrare", a afirmat ministrul Apărării, în cursul vizitei efectuate joi la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

În context. Adrian Țuțuianu a afirmat că se poartă un dialog cu firme din SUA și Europa pentru câteva componente importante, ce se dorește a fi realizate de industria națională de apărare.

"Continuăm discuțiile pe câteva componente importante, cu firme din SUA, dar și din Europa. Mă interesează să definitivăm discuțiile pentru transportorul blindat cu două variante, o societate mixtă la Uzina Mecanică București, cea de-a doua la Moreni, prima va produce transportoare care nu sunt flotabile, cealaltă transportoare flotabile", a menționat Țuțuianu.

Adrian Țuțuianu a informat că există interes și pentru alte achiziții de armament nou, cum ar fi pușca de infanterie, radare sau sisteme informatice.

"Suntem, de asemenea, interesați și de alte achiziții, începând cu pușca de infanterie și mergând până la radare, sisteme informatice. Sublinierea pe care o fac și astăzi este că toate aceste lucruri dorim să le dezvoltăm cu un beneficiu pentru economia națională. Este falsă ideea care este vehiculată prin diverse medii și în media conform căreia noi am plecat, într-un fel, așa, la cumpărături. Totul se va reîntoarce, într-o măsură mai mare sau mai mică, în industria națională", a completat Țuțuianu.

În cursul declarațiilor, Adrian Țuțuianu a reiterat faptul la sfârșitul lunii septembrie vor fi aduse încă trei aparte de zbor F-16 pentru completarea escadrilei de 12 avioane.

"În data de 27 septembrie vom aduce încă trei avioane și completăm escadrila de 12, cu F-16. Intenția noastră este ca în următorii ani de zile, probabil începând cu 2019-2020, vom vedea ce rezultă din discuții, să completăm dotarea Forțelor Aeriene cu încă 36 de avioane F-16, cu precizarea că ne-am dori ca cel puțin o escadrilă să fie F-35. Nu depinde doar de ce dorim noi, este vorba de un acord guvern la guvern cu partenerul american", a mai spus ministrul.

AGERPRES / (AS autor: Dan Mihăescu, editor: Karina Olteanu)