Ministrul apărării, după ce a fost criticat de președinte, premier și șeful PSD: Este o montură USR-istă

99

După ce președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-au criticat pentru declarația în care a susținut că singura șansă pentru soluționarea conflictului din Ucraina o reprezintă găsirea unei soluții diplomatice, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a susținut joi, 13 octombrie, într-o intervenție la TVR Info, a acuzat că întreg subiectul ar fi fost fabricat de USR.

Amenințat cu remanierea din cauza declarației în care s-a pronunțat în favoarea unor negocieri cu Federația Rusă pentru încheierea războiului din Ucraina, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a încercat să adauge câteva nuanțe, menționând faptul că Ucraina trebuie în continuare ajutată.

„Mă uit la declarații pe care le-a făcut și președintele Macron și alți reprezentanți ai NATO – despre calea diplomatică, care nu este niciodată o cale care să fie dată deoparte. Este singura posibilitate diplomația de a opri violențele și conflictul. Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă – aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă”, a explicat ministrul, într-o intervenție la TVR Info.

Deși a fost criticat de trei superiori pe linie ierarhică, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu acuză o înscenare provocată de USR.

„Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns. Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (…) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa. Nu mi-a cerut nimeni demisia în acest moment”, a acuzat Dîncu.

Iohannis: Ar trebui să citească revista presei

Rugat marți să comenteze declarația ministrului apărării, Klaus Iohannis a subliniat că acesta este inadecvată în raport cu poziția oficială a Uniunii Europene.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război. Trebuie să acceptăm că doar Ucraina decide când negociază. Aceasta este poziția oficială a Uniunii Europene. Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Ciucă: Trebuie să avem o discuție

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat nemulțumit de afirmațiile ministrului apărării, lăsând totodată de înțeles că ia în calcul posibilitatea unei remanieri.

Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară. Trebuie să avem o discuție deschisă față de opinia lui, nu e opinia Guvernului. Trebuie să tranșăm acest subiect”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Ciolacu, nemulțumit

Vasile Dîncu a fost criticat chiar și de șeful său de partid, Marcel Ciolacu.

„Când ești ministru al Apărării, nu mai ai crezuri, ai o politică a statului român. Repet, președintele având atribuții. Primul ministru trebuie să avem o discuție în coaliție. Nu e cazul să avem păreri personale și crezuri într-o perioadă de conflict”, a spus Ciolacu într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Zelenski nu este de acord cu poziția lui Dîncu

Fără a face referire directă la declarația lui Vasile Dîncu, pe care însă presa ucraineană a menționat-o în acest context, Volodimir Zelenski a criticat astfel de abordări, subliniind faptul că Ucrainei îi este imposibil să negocieze cu Federația Rusă.

Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a declarat Volodimir Zelenski.

Grupul USR din Camera Deputaților a depus luni o solicitare la Biroul Permanent pentru ca ministrul apărării, Vasile Dîncu, să fie chemat la „Ora Guvernului”, pentru a da explicații cu privire la această declarație.

Inquam Photos / George Călin

Articolul Ministrul apărării, după ce a fost criticat de președinte, premier și șeful PSD: Este o montură USR-istă apare prima dată în Main News.

Source: New feed