Ministrul de externe ungar acuză Uniunea Europeană de folosirea unor ‘standarde duble’

203

Ungaria respinge folosirea de standarde duble de către Uniunea Europeană împotriva oricărui stat membru, a declarat joi, la Budapesta, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.

4e23e39d-9e7d-4968-9e33-7800d0d823ae

''Respingem aplicarea de către Uniunea Europeană a unor standarde duble contra oricărei țări și din păcate putem vedea folosirea masivă de către Comisia Europeană a unor standarde duble în cazul Poloniei. Acest lucru este inacceptabil'', a spus șeful diplomației ungare, în conferința de presă de la finalul unei reuniuni ministeriale a Grupului de la Vișegrad (V4, format din Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Slovacia), desfășurată joi la Budapesta.

Comisia Europeană a afirmat joi că guvernul polonez nu a anunțat 'nicio măsură concretă' pentru a schimba controversatele sale reforme judiciare, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni ale Bruxellesului.

La 26 iulie, executivul UE a anunțat că lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar și că Varșovia are la dispoziție o lună pentru a pune capăt 'amenințării sistemice' pentru statul de drept și a 'informa Comisia despre măsurile luate'. Actul normativ care a determinat acțiunea juridică a CE contra Poloniei conferă ministrului justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun.

În opinia lui Szijjarto, care a reafirmat că Budapesta nu va sprijini nicio măsură a Bruxelles-ului care ar afecta Polonia, instituțiile UE ar trebui să-și concentreze activitatea pe dosarele cu adevărat importante, precum situația securității care 'nu a fost niciodată atât de rea'.

Pe de altă parte, șeful diplomației ungare a menționat că, în contexul în care UE se confruntă cu o 'oboseală a extinderii', Grupul de la Vișegrad este angajat față de continuarea integrării europene și accelerarea acestui proces cu privire la Balcanii Occidentali.

El și-a exprimat speranța că numărul statelor membre ale UE va crește și a adăugat că respinge 'declarația președintelui Comisiei Europene conform căreia nu va avea loc nicio extindere a blocului comunitar în următorii cinci ani'.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu; editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)