Ministrul delegat pentru Fonduri Europene și ministrul Educației au semnat contractul pentru proiectul ‘CRED’

30

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, și ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, au semnat, marți, contractul de finanțare pentru proiectul strategic "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți" (CRED), în cadrul conferinței de lansare a proiectului, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

b7630f3b-42f7-47e2-9cf1-dd5facf5ce29

"E un proiect ambițios și absolut necesar sistemului de învățământ, pentru că am început acum șase ani cu rescrierea programei școlare pentru învățământul primar, suntem în curs de implementare a noilor programe școlare pentru învățământul gimnazial și este absolut necesar ca pe segmentul clasa pregătitoare — clasa a opta să avem acoperit tot ceea ce înseamnă formarea cadrelor didactice. Este un element important, din punctul acesta de vedere proiectul atinge aproape toate elementele necesare într-un act de predare de calitate din perspectiva profesorului", a declarat Liviu Pop.

El ș-a exprimat încrederea în toți cei care urmează să implementeze în următorii patru ani acest proiect, pe care îl consideră un proiect mare și greu.

"Fiți convinși că vom monitoriza derularea acestui proiect, iar peste patru ani de zile să spunem că astăzi, aici, în București am semnat cel mai important proiect pe care l-a avut sistemul de învățământ preuniversitar în ultimii 27 de ani", a mai spus Liviu Pop.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a anunțat că finanțările sistemului de învățământ vor urma, în cadrul unor proiecte importante pentru Ministerul Educației.

"Din perspectiva Ministerului Fondurilor Europene, veștile bune vor urma. În luna decembrie, urmare a colaborării foarte bune cu instituția dumneavoastră, vom lansa apelul de finanțare în cuantum de aproximativ 372 de milioane de euro dedicate sectorului de educație și mă refer aici la burse doctorale și post-doctorale, a doua șansă pentru tineri, subvenția acordată pentru studenții din categoriile defavorizate — sunt proiecte importante pe care ministerul Educației ca beneficiar sau în parteneriat cu alte structuri va putea să acceseze acești bani până la sfârșitul anului", a afirmat Marius Nica.

Proiectul "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți" reprezintă o intervenție sistemică destinată prevenirii fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin măsuri care să susțină aplicarea inovativă și sustenabilă a noului curriculum național și creșterea accesului la experiențe de învățare de calitate ale elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Pentru a asigura acoperire națională, CRED beneficiază de un parteneriat activ la nivel local cu trei inspectorate școlare județene (Bihor, Iași și București) și opt Case ale Corpului Didactic (Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman și Timiș).

Proiectul se va derula în perioada 2017-2021 și are un buget de până la 42 milioane de euro.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin)