Ministrul grec care se implică pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, primit de Lucian Bode la București

49

Panagiotis Mitarachi, ministrul pentru migrație și azil al Greciei, s-a întâlnit pe parcursul zilei de miercuri, 18 ianuarie, cu ministrul român de Interne, Lucian Bode. Cei doi oficiali au abordat subiectele migrației și aderării României la Spațiul Schengen, iar Bode i-a mulțumit ministrului elen pentru sprijinul și implicarea activă a Greciei „în soluționarea acestei chestiuni”.

Reamintim că Grecia a anunțat pe parcursul săptămânii trecute că a luat inițiativa și se implică activ pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Vizita în România vine la scurt timp după ce Mitarachi s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer și cu ministrul de Interne Gerhard Karner, în încercarea de a-i convinge să accepte extinderea Spațiului Schengen. Detalii, aici.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a transmis că Grecia este „unul dintre cei mai importanți parteneri ai României” și l-a numit pe Mitarachi „un adevărat prieten” al țării noastre.

Subiectele pe care le-am abordat au vizat problematica migrației și de aderarea României la spațiul Schengen. În context, am transmis mulțumiri Greciei pentru sprijinul constant oferit României, cât și pentru implicarea activă în soluționarea acestei chestiuni, în condițiile în care extinderea Schengen va reprezenta un beneficiu real și concret atât pentru România, cât și pentru restul statelor membre”, a transmis Bode, pe Facebook.

Ministrul român a reiterat că aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv important pentru România și a dat asigurări că discuțiile vor fi continuate în marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Stockholm „pentru identificarea unei soluții cât mai curând posibil”.

Miniștrii de Interne din statele membre se vor întruni între 26 și 27 ianuarie la Stockholm, la reuniunea informală a Consiliului JAI.

În ceea ce privește problematica migrației, ca principală prioritate a președinției Consiliului Uniunii Europene, am menționat că implicarea partenerilor externi în eforturile de gestionare a migrației este extrem de importantă, iar acțiunile noastre trebuie să vizeze în mod prioritar gestionarea la sursă a acestui fenomen, pentru promovarea unor soluții durabile și eficiente”, a adăugat ministrul român de Interne.

Cei doi miniștri au convenit, în urma discuției de miercuri, că este nevoie de o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE, proceduri mai rapide și mai eficiente pentru politica de returnare, măsuri mai eficiente pentru lupta împotriva traficanților și o cooperare mai strânsă cu toate statele terțe.

Sursă foto: Lucian Bode / Facebook

Articolul Ministrul grec care se implică pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, primit de Lucian Bode la București apare prima dată în Main News.

Source: New feed