Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Anul 2023 va aduce cele mai multe oportunități pe care România le‑a avut vreodată

67

Simplificarea și debirocratizarea procesului de accesare a fondurilor europene, continuarea măsurilor de sprijin pentru persoanele vulnerabile și consolidarea parteneriatului cu mediul de afaceri sunt printre principalele obiective asumate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în anul 2023, potrivit unui comunicat transmis joi, 5 ianuarie.

Anul 2023 va aduce cele mai multe oportunități pe care România le‑a avut vreodată. Avem o serie de obiective importante pentru acest an, printre care se numără cele peste 200 de apeluri din cadrul Politicii de Coeziune 2021–2027, creșterea gradului de absorbție la peste 95% și depunerea cererilor de plată 3 și 4 din PNRR, care înseamnă, implicit, îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente”, a transmis ministrul Marcel Boloș, citat în comunicatul menționat.

MIPE arată că pe parcursul anului 2022 rata de absorbție a fondurilor europene ce au fost alocate prin Politica de Coeziune 2014-2020 a crescut la 73%, de la 53%. Totodată, instituția arată că a depus 2 cereri de plată prin PNRR, una în valoare de 2,6 miliarde de euro, în urma căreia Comisia Europeană a livrat deja banii, și o alta în valoare de 2,8 miliarde de euro.

Ministerul menționează că este nevoie de un cadru normativ „suplu, eficient și orientat spre sprijinirea beneficiarului și eliminarea timpilor morți din procesele de evaluare, selecție și contractare” a proiectelor finanțate prin fonduri europene, ce va aduce după sine simplificare, debirocratizare și digitalizare. MIPE mai are în vedere aprobarea unui cod al fondurilor europene.

Măsurile sociale aprobate anul trecut vor continua și pe parcursul anului 2023, mai arată reprezentanții ministerului.

Concret, este vorba de 2 tranșe de 700 lei/ sezon rece pentru plata facturilor la energie, cele 6 tranșe de câte 50 de euro pentru vouchere de alimente, vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte destinate elevilor, trusouri pentru copiii nou-născuți în familii dezavantajate, sprijinirea persoanelor cu dizabilități prin finanțarea unor proiecte de tehnologii asistive, vouchere pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire, dar și distribuția de pachete alimentare pentru 1,18 milioane de români aflați în situații de excluziune socială.

MIPE mai urmărește să operaționalizeze un sistem informatic modern, flexibil și interoperabil cu alte sisteme informatice care să faciliteze procesele de evaluare și selecție pentru proiectele pe fonduri europene.

Totodată, pe parcursul anului 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să depună cererile de plată 3 și 4 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 6,3 miliarde de euro.

În cadrul PNRR va fi introdus și capitolul RepowerEU, unde au fost alocați 1,3 miliarde de euro pentru proiecte care să contribuie la independența energetică a României, în special în contextul tranziției verzi și digitale.

La capitolul absorbție a fondurilor europene, MIPE vizează să absoarbă peste 6 miliarde de euro aferente perioadei 2014-2020, ce ar duce la un grad de absorbție de peste 95%.

Sursă foto: Guvernul României

Articolul Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Anul 2023 va aduce cele mai multe oportunități pe care România le‑a avut vreodată apare prima dată în Main News.

Source: New feed