Ministrul Romașcanu, după scandalul Eurovision: România să transmită că „se simte nevoia unei reforme” a acestui concurs

95

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a declarat luni, 16 mai, că nu știe foarte multe detalii despre scandalul voturilor de la Eurovision, votul țării noastre fiind anulat, dar vrea ca România să transmită că „se simte nevoia unei reforme” a acestui concurs. Oficialul român susține că Eurovision a devenit „un portstindard politic”.

Romașcanu a susținut, luni, o conferință de presă comună cu omologul său din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

„Știu și eu cât dvs. (jurnaliștii prezenți la conferință – n.red.). Două lucruri vreau să spun: 1. că politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început a fi unul cultural și de unire a țărilor din Europa; și 2. compromitem nu doar fenomenul în sine, ci și atenția și sprijinul pe care trebuie să le acordăm Ucrainei.

Ucraina trebuia să câștige. Probabil că pe merit. Nu avea nevoie de astfel de lucruri. Cei care au gândit – și sper că nu au fost românii -, EBU, să facă un astfel de transfer de voturi au făcut rău lor, competiției și Ucrainei”, a spus minstrul Lucian Romașcanu, citat de Digi24.

Totodată, social-democratul a menționat că ministerul pe care îl conduce nu este implicat „în această chestiune”, dar este preocupat de concurs. În plus, Lucian Romașcanu a adăugat că și-ar dori o resetare completă a Eurovision, în care doar voturile publicului să conteze.

El a mai precizat că România ar trebui să transmită „nevoia unei reforme la Eurovision”. Întrebat dacă a vorbit cu TVR pe marginea acestui subiect, ministrul a replicat că deocamdată nu, dar va suna ca să înțeleagă „ce s-a întâmplat acolo”.

La rândul său, Sergiu Prodan a spus că împărtășește aceeași viziune avansată de Romașcanu.

Context

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial în noaptea de sâmbătă spre duminiă, reprezentanții Eurovision au susținut că au identificat o posibilă încercare de manipulare a voturilor exprimate de juriile din șase state în cea de a doua semifinală. Votul acestora a fost înlocuit, atât pentru semifinală cât și pentru finală, de un calcul făcut de organizatori pe baza voturilor exprimate de celelalte state.

Cu toate că aceste state nu sunt nominalizate explicit, potrivit escxtra.com, o publicație specializată în analizarea concursului, acestea ar fi România, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino. Aceștia își bazează deducția pe faptul că pe site-ul Eurovision numele membrilor juriului din aceste state nu sunt menționate. Potrivit acestui vot, România a acordat 12 puncte Ucrainei.

Ulterior, TVR a transmis duminică, 15 mai, precizări referitoare la situația creată de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU. Potrivit unui comunicat de presă juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, transmitea TVR duminică.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ministrul Romașcanu, după scandalul Eurovision: România să transmită că „se simte nevoia unei reforme” a acestui concurs apare prima dată în Main News.

Source: New feed