Ministrul Sănătăţii, despre epidemia de coronavirus: „În România nu există niciun caz. Diagnosticarea se va face în alte trei centre din ţară”

69

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a precizat joi, în şedinţa de Guvern, că, deocamdată, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus.

"Aş vrea să vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu coronavirus, cu noua tulpina 2019. Ultima suspiciune de infecţie cu coronavirus a fost infirmată ieri seară târziu (n.r. - miercuri). Era vorba de acel pacient din Reşiţa care a prezentat o simptomatologie de tip pseudogripal şi fiind un asistent care lucrase în Germania, în contact cu pacienţi cu coronavirus, fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, deci nu se confirmă diagnosticul", a explicat Victor Costache, în şedinţa Executivului.

Costache a menţionat că săptămâna trecută a fost trecută în şedinţă de guvern o Ordonanţă comună cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a reface stocurile de biocid, de materiale de protecţie, materiale şi echipamente sanitare.

"Am luat în considerare "worst case scenario", când am făcut aceste stocuri şi după cum aţi spus, totul a intrat în linie dreaptă. Sunt proceduri de achiziţii de urgenţă care sunt desfăşurate de către Ministerul de Finanţe. În paralel, avem capacitate de diagnostic în România, în Bucureşti şi până la sfârşitul săptămânii, încă alte trei centre din ţară, pentru a nu mai plimba probele dintr-un capăt al ţării la altul, iar, de asemenea, am instituit, o dată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial, pentru prima dată, măsurile de carantină", a arătat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că oricine vine din zona de focar este bagat în carantină, timp de 14 zile.

"Mergem dupa protocoalele internaţionale elaborate. În ziua a 3-a se face un test şi apoi se repeta la externare", a completat Costache.

Premierul Ludovic Orban a ţinut să precizeze, la rândul lui, că măsurile de prevenire şi combatere a coronavirusului trebuie tratate cu maximă seriozitate.

"Am înţeles că aţi avut deja comitete pentru situaţii de urgenţă. Există decizii luate, ordonanţe de urgenţe publicate în Monitorul Oficial. Practic, se pot derula în procedură rapidă toate achiziţiile", le-a spus Orban miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor Publice.