Mircea Geoană, despre o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO: Este dreptul fiecărei națiuni de a-și alege singură drumul

69

NATO nu închide ușa Republicii Moldova. Întrebat miercuri, 30 noiembrie, de trimisul special al Main News la reuniunea ministerială de la București, despre o eventuală a aderare a celui de-al doilea stat românesc, secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a transmis că o astfel de decizie se află în mâinile decidenților politici de la Chișinău.

Într-un brifieng de presă susținut la finalul întrevederii șefilor diplomațiilor din statele membre NATO, Geoană a vorbit despre importanța consolidării prezenței NATO la Marea Neagră.

„Dimensiunea cantitativă este deosebită de importantă, dar și dimensiunea calitativă este la fel de importantă. Vorbim de apărare și descurajare despre toate domeniile militare. Vorbim de elemente suplimentare de informații și intelligence sharing”, a declarat Geoană.

Cuvinte de laudă pentru Polonia

Întrebat despre recenta problemă de securitate din Polonia, unde o rachetă, probabil de apărare ucraineană, a provocat moarte a doi oameni, secretarul general adjunct al NATO a apreciat modul în care autoritățile de la Varșovia au reacționat.

„Apreciem modul sobru și reținut în care Polonia și alți aliați au reacționat în momentul acelui incident. Acest lucru arătă încă o dată maniera în care NATO face trei lucruri simultan: apărăm aliații, susținem Ucraina și evităm escaladarea războiului dintre Ucraina și Rusia. Acest subiect a fost discutat”, a afirmat Geoană.

Geoană: Turcia și-a respectat obligațiile

Geoană a subliniat și felul în care Turcia a pus în aplicare convenția de la Montreaux privind regimul strâmtorilor Mării Negre.

„Marea Neagră este într-o situație extrem de complexă. Aici se întâmplă agresiunea rusească asupra Ucrainei, de aici pleacă amenințări și către alte geografii, către Orientul Mijlociu, către alte zone de interes. Marea Neagră nu este importantă doar pentru statele riverane. Vreau să spun că aliatul nostru Turcia și-a utilizat în mod responsabil obligația pe care o are prin convenția de la Montreaux de a permite navelor rusești militare să intre suplimentar în Marea Neagră”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Optimism privind aderarea Suediei și Finlandei

În același timp, Geoană s-a declarat optimist în privința găsirii unei formule de compromis cu Turcia privind aderarea Suediei și Finlandei.

„Miniștri de externe ai Suediei, Finlandei și Turciei au avut o întâlnire la nivel trilateral. Întâlnirea a condus la o concluzie care sperăm să fie pozitivă. Suntem optimiști. Suedia și Finlanda vor aduce securitate nu doar în nord, ci și aici la noi. Sunt doi aliați redutabili”, a declarat Geoană.

Porțile NATO, deschise pentru Republica Moldova

Geoană a lăudat și prezența la reuniunea NATO a ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Întrebat despre o posibilă aderare a acestui stat, secretarul general adjunct a explicat că o astfel de decizie face parte din dreptul suveran al fiecărui stat de a-și alegea calea.

„În premieră un ministru de externe al Republicii Moldova vine la o întâlnire a miniștrilor de externe NATO. În sine este un mesaj politic. Recunoaștem că Republica Moldova este o țară neutră, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să ai capacități de apărare. Există un principiu fundamental de drept internațional, consfințit în Carta Națiunilor Unite, privind dreptul unei națiuni de a-și alege singură drumul pe care vrea să și-l aleagă. NATO nu spune nimănui dacă să vină către NATO sau să nu vină către NATO. Divorțul Rusiei prin acest război barbar de civilizația europeană cred că a reprezentat o trezire la realitate pentru întreaga lume. Rusia este un jucător periculos și imprevizibil. Republica Moldova este un partener comun al NATO și UE. Faptul că Republica Moldova a primit perspectivă europeană este un lucru foarte bun, ce se va întâmpla în continuare este un lucru pe care noi îl influențăm, dar decizia este a fiecărei capitale în mod individual”, a explicat oficialul.

Întrebat și despre șantajul energetic al Federației Rusă și recentele încercări de destabilizare de la Chișinău, Geoană a arătat că, deși din punct de vedere al amenințării militare situația s-a îmbunătățit pentru Republica Moldova, ca urmare a succeselor ucrainene, din punct de vedere economic lucrurile s-au înrăutățit.

„Dacă din punct de vedere militar lucrurile arată mai bine pentru Republica Moldova, după ce Ucraina cu sprijinul nostru a reușit să inverseze ofensiva rusească. Economic și energetic lucrurile stau mai prost. Acest lucru este cunoscut de către toate capitale. Faptul că Rusia are prezență ilegală în Republica Moldova creează preocupare. Observăm încercări de provocare a unei direcții contraoccidentale în Republica Moldova”, a afirmat Mircea Geoană.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Mircea Geoană, despre o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO: Este dreptul fiecărei națiuni de a-și alege singură drumul apare prima dată în Main News.

Source: New feed