Monştrii lui Guillermo del Toro, „băieţii buni” din filmele sale

33

Monştrii lui Guillermo del Toro, "băieţii buni" din filmele sale

Guillermo del Toro

Cineastul Guillermo del Toro, recompensat duminică seară cu Globul de Aur la categoria "cel mai bun regizor" pentru filmul "The Shape of Water", care a primit marţi şi 12 nominalizări la premiile BAFTA, spune că universul lui imaginar s-a construit în timpul primilor 11 ani din viaţa sa, informează AFP, citată de Agerpres.

"Monştrii sunt sfinţii patroni ai minunatelor noastre imperfecţiuni", a declarat regizorul mexican, în vârstă de 53 de ani, după ce a urcat pe scenă pentru a primi Globul de Aur pentru regia filmului "The Shape of Water", recompensat şi cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia din 2017. Această delicată fabulă cu accente fantastice prezintă iubirea dintre o femeie mută şi visătoare, care lucrează într-un laborator guvernamental secret, şi o stranie creatură amfibiană, ţinută captivă într-un bazin cu apă.

"Au trecut 25 de ani de când 'fabric' aceste mici poveşti ciudate, aceste fabule mi-au salvat viaţa", a adăugat cineastul mexican pe scena de la Beverly Hilton din Los Angeles.

Creaturile stranii sau monstruoase din filmele sale provin din imaginaţia unui copil căruia îi plăcea să se plimbe prin noroiul de pe străzile din oraşul lui natal, Guadalajara, şi să conserve insecte în sare, care şi-a creat o jucărie din pluş în forma unui lup şi care, la vârsta de cinci ani, i-a cerut lui Moş Crăciun să îi aducă o plantă cu care să poată să practice vrăjitoria.

Toate poveştile sale imaginare au ajuns în cele din urmă pe marele ecran graţie magiei cinematografului. "The Shape of Water", care conducea în topul filmelor cu cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, a câştigat şi o statuetă la categoria "cea mai bună coloană sonoră", creată de compozitorul francez Alexandre Desplat.

Guillermo del Toro a spus că acest film, aclamat de criticii de cinema, reprezintă "primul (lui) film de adult".

"Este opera lui de căpătâi până în prezent pentru că, până acum, lipsea din filmele sale o trăsătură din caracterul lui Guillermo, umorul", a declarat Leonardo Garcona-Tsao, critic de film şi bun prieten al cineastului, în cadrul unui interviu acordat pentru AFP.