Mostra de la Veneția se declară un festival deschis și refuză “să discrimineze” Netflix

238

Directorul Festivalului de Film de la Veneția (Mostra), Alberto Barbera, a declarat în deschiderea ediției că selecția de anul acesta este deschisă noilor tehnologii și a considerat "absurdă" ideea de a respinge filme produse de platforma de televiziune Netflix pe motiv că nu sunt proiectate în cinematografe, relatează EFE.

e300c001-8aae-4dd1-a0dd-d818baac2d0b

"Nu este de datoria Festivalului să discrimineze filme care sunt sau nu prezentate în sălile de cinema, datoria noastră este de a selecta filmele care ne sunt propuse. Alții vor decide în ce fel vor fi distribuite", a declarat Barbera la conferința de presă din deschiderea Festivalului.

Regizorul a fost întrebat în legătură cu prezentarea la Mostra, în afara competiției, a două seriale produse de Netflix, ''Wormwood'' și ''Suburra'', după ce Festivalul de la Cannes a interzis participarea filmelor care nu sunt proiectate în cinematografele franceze.

"Dacă Martin Scorsese sau frații Coen decid să facă noi filme cu Netflix, mi s-ar părea absurd să nu le acceptăm pentru că nu vor fi prezentate într-o sală tradițională de cinema", a spus Barbera. El a precizat că festivalul nu poate discrimina producțiile realizate de Netflix sau Amazon, marile companii de internet pe care le-a calificat drept "noii actori ai pieței globale".

Potrivit lui "cinematografia se schimbă" și mulți regizori se dedică acum realizării de seriale de televiziune sau experimentării de noi tehnologii, precum realitatea virtuală căreia anul acesta Mostra i-a dedicat o prezență specială. Barbera a citat exemplul lui Steven Spielberg sau al mexicanului Alejandro González Ińárritu, care au manifestat curiozitate față de realitatea virtuală și sunt tentați să experimenteze ceva nou.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, care a debutat miercuri seară, se va încheia la 9 de septembrie cu acordarea Leului de Aur, un trofeu la care aspiră cineaști precum Guillermo del Toro, George Clooney sau Darren Aronofsky.

Noutatea de anul acesta a festivalului este includerea unui concurs de realitate virtuală la care candidează 22 de proiecte, dintre care trei realizate de regizori spanioli. Președintele juriului acestei noi secțiuni, regizorul american John Landis ("The Blues Brothers", 1980), a subliniat că a venit la Veneția pentru a înțelege ceea ce fac noii regizori cu această nouă tehnologie.

AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruț Bălu, editor online: Gabriela Badea)