Mureş: Combinatul Azomureş a reluat de producţia după avaria din sistemul naţional de transport al energiei electrice

7
Combinatul Azomureş din Târgu Mureş a anunţat, luni, că a reluat producţia la parametri normali, în urma avariei din sistemul naţional de transport al energiei electrice de la sfârşitul săptămânii trecute, când instalaţiile de pe platformă s-au oprit în regim de urgenţă.

"Instalaţiile de pe platforma Azomureş funcţionează la parametri normali după incidentul de vineri, 8 ianuarie 2021, când o pană în reţeaua naţională de transport a energiei electrice a afectat mai multe judeţe din nord-vestul României. Astfel de evenimente ar trebui să se întâmple foarte rar şi dovedesc necesitatea unei infrastructuri adecvate la nivel naţional şi european. Ultima situaţie similară a fost înregistrată de Azomureş în 2015. Instalaţiile de pe platforma Azomureş sunt echipate cu sisteme independente de blocare şi există proceduri clare de oprire. Evenimentul a confirmat, de altfel, respectarea procedurilor de oprire. La nivelul companiei a fost demarată o investigaţie internă pentru a identifica oportunităţile de îmbunătăţire. Impactul asupra mediului înconjurător a fost minim, fără să creeze probleme în comunitatea locală", a arătat Azmorureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit companiei, din punct de vedere tehnic, activităţile au fost reluate treptat, pe măsură ce au fost create condiţii favorabile în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, ocazie cu care au fost testate şi echipamentele de reducere a zgomotului la o serie de instalaţii.

"Pornirile de instalaţii au decurs normal, unele dintre echipamente fiind pornite în avans faţă de calendarul stabilit. Cu această ocazie, au fost testate şi echipamentele de reducere a zgomotului, amortizoare de sunet montate în diferite instalaţii, astfel că nu am înregistrat un nivel ridicat de zgomot ambiental în afara platformei. Din punct de vedere financiar, după ce investigaţia internă ne va oferi toate datele, vom solicita transportatorului naţional de energie electrică acoperirea cheltuielilor generate de oprirea/pornirea instalaţiilor. Livrările de îngrăşăminte către distribuitori şi fermieri se realizează la parametri normali, toate produsele noastre sunt disponibile pentru piaţa locală şi cea internaţională", a precizat combinatul mureşean. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)