Mureș: Echipa de descarcerare a ISU Dolj, aplaudată pentru prestația de la WRC

196

Echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, care a concurat sâmbătă în cadrul Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge - WRC), care se desfășoară la Târgu Mureș până duminică, a primit aplauze la scenă deschisă în urma executării probei rapide, încadrându-se în baremul de 10 minute, timp în care a reușit să scoată victima dintre fiarele contorsionate ale unei mașini și să îi facă evaluarea.

47b259bc-28e7-4b1c-8c29-bd7e7ef2f4d6

Fiecare intervenție din concurs, indiferent că este la proba rapidă, standard, complexă sau pe partea de traumă, este urmată de un briefing cu evaluatorii, care prezintă ceea ce s-a făcut bine și ceea ce s-a greșit, iar evoluția ISU Dolj s-a dovedit a fi una apreciată.

Plutonierul adjutant Laurențiu Burtoiu, de la Detașamentul 2 de Pompieri al ISU Dolj, a declarat sâmbătă, pentru AGRPRES, că evaluatorii au fost mulțumiți de evoluția echipajului său și, așa cum este firesc, au fost formulate și unele observații.
'Evaluatorii au fost mulțumiți de noi, au spus că suntem una dintre cele mai bune echipe. Într-adevăr, au fost și unele părți negative care trebuie luate în calcul pe viitor. În rest totul a fost bine, fiindcă am putut să extragem victima și să o evaluăm. Noi participăm la competiție cu același echipaj, de la început până la sfârșit, și s-a văzut că suntem o echipă închegată și ne simțim unii pe alții. Noi, la nivel de țară, am fost învățați să lucrăm cu doi descarceratori, cei care taie, și trei paramedici. Aici am văzut că s-a lucrat chiar cu patru descarceratori, asta înseamnă încă doi oameni în plus. La noi efortul este foarte mare pe cei care lucrează. Am încercat acum să mai folosim încă un membru al echipei pe partea de descarcerare, a fost, așa, din mers, nu ne-am antrenat înainte pe treaba aceasta, dar ne-am descurcat și a fost totul bine. Dar nu s-a simțit această diferență', a spus plt. adj. Laurențiu Burtoiu.

În privința observațiilor formulate de evaluatori, echipajului de descarcerare al ISU Dolj i s-a recomandat să lucreze ceva mai mult la partea de stabilitate a mașinilor.

'Ni s-a mai spus la evaluare să mai lucrăm puțin pe partea de siguranță, să avem mai multă grijă la stabilitatea mașinilor. Ni s-a mai spus că atunci când întreb să se întoarcă răspunsul la mine. Eu am întrebat de starea victimei și nu am primit răspunsul. Poate și eu am plecat mai repede pentru a mă asigura că pe exterior e totul în regulă. Timpul a fost destul de scurt, 10 minute, și trebuia să extragem victima și să parcurgem toate etapele. În final am reușit să extragem victima și ne-am încadrat în timp. Mâine mai avem un scenariu complex și sperăm să fie foarte bine', a subliniat plt. adj. Laurențiu Burtoiu.
Din echipajul ISU Dolj au mai făcut parte plt. maj. Ovidiu Ariciu, plt. maj. Marius Șerban, pe parte tehnică, iar pe parte medicală plt. maj. Mihai Păun, plt. maj. Florin Chirică și plt. maj. Paul Chelu. Echipa are și o rezervă, sg. maj. Ionuț Tănăsei.

În timp ce echipa sa se afla la briefing, șeful ISU Dolj, colonel Constantin Florea, a declarat, pentru AGERPRES, că a avut emoții, așa cum are de obicei în toate competițiile în care inspectoratul este reprezentat, chiar dacă acest echipaj de descarcerare este mereu pe podium.

'În orice competiție avem emoții, fie că la nivel local sau național, dar mai ales aici, la nivel mondial, unde cerințele sunt foarte înalte. Am avut ce învăța de la această competiție, am văzut și colegi din alte țări cu ce scule lucrează, cum acționează, avem ce să învățăm. În privința echipei Dolj, membrii ei fac pregătire de mulți ani și la toate competițiile naționale am fost pe podium. Și aici, după două zile de concurs, echipa a reușit să scoată victimele și să acorde primul ajutor, așa cum au învățat și suntem foarte mulțumiți de evoluția lor. Suntem printre echipele bine cotate la nivel național. Membrii echipelor noastre vin și în timpul liber pentru a se antrena, fiindcă nu toți fac parte din aceeași subunitate. Au tăiat sute de mașini ca să ajungă să știe ce proceduri să aplice și cum să acorde ajutor victimelor care rămân încarcerate', a afirmat colonelul Florea.

El a afirmat că a primit felicitări de la colegii din județe și de la secretarul de stat Raed Arafat.
În privința recompenselor, colonelul Florea a spus că instituția le oferă membrilor acestor echipaje diplome, felicitări și, eventual, câte o avansare înainte de termen.

"În activitatea lor nu avem cum să îi sprijinim, condițiile sunt ca peste tot în țară... Prin rezultatele lor putem propune o avansare înainte de termen, o diplomă, de regulă felicitări și mulțumiri. Îi mai premiem prin Asociația Sportivă Prometeu Craiova, care are fonduri din cotizațiile colegilor', a conchis col. Constantin Florea.

În cea de-a treia zi a Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat de la Târgu Mureș, pentru proba de Descarcerare au evoluat echipele reprezentative din Marea Britanie, Luxemburg, România — ISU Mureș, ISU Dolj și ISU Dâmbovița — Portugalia, Brazilia, Canada, Irlanda, Africa de Sud, Republica Cehă, Spania, Columbia, Australia, Elveția, SUA și Slovenia.

Pentru proba de prim-ajutor au concurat Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, România — ISU Iași, ISU Mureș și ISU Vâlcea — SUA, Brazilia și Spania.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)