Aproximativ 400 de persoane au fost ucise în violențele izbucnite săptămâna trecută în vestul Myanmarului, cel puțin 38.000 de musulmani Rohingya refugiindu-se în țara vecină Bangladesh, a anunțat armata birmaneză și agențiile umanitare internaționale, potrivit dpa.
dd9651d8-0a4d-417b-8031-01ba33c32f00
Zeci de oameni au murit în timp ce încercau să traverseze un râu pentru a ajunge în Bangladesh, pentru a scăpa de violențele din statul Rakhine (vestul Myanmarului). Cel puțin 1 milion de etnici Rohingya trăiesc în Rakhine și de mai multe decenii aceștia fac obiectul persecuțiilor, inclusiv restricțiilor asupra libertății de mișcare.
Armata birmaneză a anunțat că desfășoară operațiuni contra 'teroriștilor extremiști' pentru a-i proteja pe civili.
Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a estimat că cel puțin 38.000 de musulmani Rohingya au trecut în Bangladesh începând cu data de 25 august.
O nouă grupare militantă, Armata de Salvare Arakan Rohingya, a fost creată în vara anului trecut, iar în octombrie aceasta a atacat forțele de securitate din Myanmar, acțiuni urmate de represalii masive din partea armatei, soldate cu victime și în rândul civililor.
Situația gravă din Myanmar l-a determinat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să afirme vineri că moartea membrilor comunității Rohingya din ultima săptămână constituie un genocid care îi vizează pe musulmanii din regiune.
''Acolo are loc un genocid. Toți cei care ignoră acest genocid comis sub umbrela democrației sunt și ei parte din acest masacru'', a declarat Erdogan, cu ocazia celebrării sărbătorii musulmane Eid al-Adha la sediul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, de guvernământ) din Istanbul.
Șeful statului turc a precizat că situația din Myanmar va fi dezbătută în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, care începe pe 12 septembrie la New York.
AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu; editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)