Nazare: Prognoza FMI publicată astăzi confirmă faptul că am pornit cu premisele bugetare corecte şi că suntem pe direcţia bună

14
Prognoza publicată marţi de Fondul Monetar Internaţional confirmă faptul că autorităţile au pornit cu premisele bugetare corecte şi că România se află pe direcţia bună, dar este nevoie în continuare de prudenţă, în special în privinţa cheltuielilor bugetare, afirmă ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

"Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei româneşti, la 6%, în condiţiile în care media europeană prognozată este de 4,5%. În octombrie 2020, FMI estima o creştere de 4,6% pentru acest an. Noi am construit bugetul pe o estimare de creştere economică de 4,3%. Prognoza FMI publicată astăzi confirmă faptul că am pornit cu premisele bugetare corecte şi că suntem pe direcţia bună. Este nevoie în continuare de prudenţă, în special în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, întrucât evoluţia pandemiei este încă incertă, atât la nivelul ţării noastre, cât şi global", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Alexandru Nazare a subliniat că FMI este cea de-a doua instituţie internaţională, după Banca Mondială, care şi-a revizuit pozitiv estimările de creştere economică pentru ţara noastră în ultima perioadă, fapt ce transmite un mesaj pozitiv investitorilor străini şi nu numai.

"România are o economie stabilă, avem un volum record al investiţiilor în 2021, suntem pe o traiectorie de ajustare fiscal-bugetară sustenabilă şi vom duce la bun sfârşit reformele administrative începute", a punctat şeful de la Finanţe.

În cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de FMI, instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%.

De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi estimările pentru 2022, până la un avans de 4,8%, faţă de o creştere de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimări, performanţele economiei româneşti vor fi, atât în 2021 cât şi în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an şi de 3,9% anul viitor.

Autorităţile române au construit bugetul de stat pentru anul în curs mizând pe o creştere a economiei de 4,31%.

La finalul lunii martie, şi Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti, indicând un avans al PIB de 4,3% pentru acest an, faţă de estimările anterioare, publicate în ianuarie, care mizau pe o creştere de 3,5% în 2021.

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să înregistreze o creştere medie anuală a preţurilor de 2,8% în 2021, faţă de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022.

De asemenea, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent al României, dacă în toamnă FMI miza pe o diminuare a acestuia până la 4,5% din PIB în 2021, în prezent instituţia financiară internaţională estimează că acest deficit se va reduce foarte puţin, până la 5% din PIB în 2021 de la 5,1% din PIB în 2020, urmând ca în 2022 să se reducă la 4,7% din PIB. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)