Nicolae Ciucă explică cum economisește energie la Guvern: La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat

88

Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști vineri, 21 septembrie, ce măsuri a luat pentru a face economie la consumul de electricitate. Prim-ministrul a spus că a redus la 50% funcționarea instalaţiilor de iluminat din biroul său şi din încăperile adiacente. 

„La nivelul Guvernului, încă de acum 3 săptămâni, fiecare minister a prezentat planul propriu de reducere a consumului de energie. Un exemplu foarte bun, sigur nu e bine să dai un exemplu personal, dar vă pot spune că la mine în birou şi în încăperile adiacente biroului funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat. Mai mult decât atât, din evaluările pe consumului de energie se constată o scădere a consumului de energie între 5 şi 10%. Sunt anumite evaluări care spune că este posibil să scădem până la 15%. M-aş bucura ca această scădere a consumului să fie prin măsurile de conştientizare pe care am încercat să le inducem la nivel instituţional, dar de asemenea cred că este o chestiune şi de conştientizare proprie, individuală, astfel încât acest consum să scadă şi să nu fie din scăderea activităţii economice care ar produce un impact pe ceea ce înseamnă menţinerea echilibrului economic şi scăderea productivităţii”, a afirmat premierul, citat de News.ro.

Totodată, o altă măsură exemplificată de șeful Executivului este reducerea timpului în care clădirea Guvernului este iluminată pe timp de noapte. Dacă în trecut Palatul Victoria era iluminat toată noaptea, acum, la Guvern, lumina exterioară se oprește la ora 24:00. Chiar și așa, premierul a mai precizat că se analizează oprirea iluminatului exterior la ora 22:00.

Bode vrea activitate la Interne până la ora 18:00

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus că la nivelul MAI se analizează coordonarea activităţii astfel încât angajaţii să nu mai rămână la birou după ora 18:00.

„Noi am avut aceste discuţii în Guvern încă din luna iunie, iulie, când a apărut la nivel european discuţia despre posibilitatea reducerii consumului de energie la nivelul instituţiilor. Atunci conducerea MAI a dat un ordin prin care, prin structurile noastre de specialitate, toate structurile din subordine au fost obligate să prezinte un plan de reducere a consumului. Din luna august aplicăm aceste măsuri. Nu sunt foarte complicate. Economisim energie electrică prin folosirea unui număr mai mic de consumatori. Şi MAI are sediu central într-o clădire veche, unde avem cred că mii de corpuri de iluminat. De aici pornim. Am gestionat chestiuni legate de programul de lucru, fiindcă acolo unde o să vină iarna şi trecem la ora de iarnă şi va fi nevoie de mai multă lumină şi energie. Ne-am gândit cum să gestionăm lucrurile în aşa fel încât să nu fie nevoie să rămâne după orele 17.00 sau 18.00, cu excepţia activităţilor unde necesită prezenţă 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, a declarat și Lucian Bode.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-au aflat vineri, 21 octombrie, la Arad, pentru semnarea contractului pentru proiectarea tehnică şi execuţia Centurii de sud Arad, conform sursei menționate anterior.

Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Nicolae Ciucă explică cum economisește energie la Guvern: La mine în birou funcţionează 50% din instalaţiile de iluminat apare prima dată în Main News.

Source: New feed