Nicolai: Activitatea secretarilor și subsecretarilor de stat ai ALDE este în general pozitivă

295

Activitatea celor 20 de secretari și subsecretari de stat pe care ALDE îi are în acest moment este în general pozitivă și prioritățile Alianței Liberalilor și Democraților se regăsesc în activitatea acestora, a declarat vineri, la Mamaia, europarlamentarul Norica Nicolai, la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale ALDE cu miniștrii și secretarii de stat ai partidului.

309b5813-fc19-43da-80ad-8304c4c75ec7

"Cu siguranță nu este ușor într-o relație parlamentară să reprezinți pozițiile de politică publică ale ministerelor. Foarte mulți dintre ei sunt oameni pregătiți profesional, sunt oameni care pot genera politici și am și concluzionat câteva priorități ale ALDE în activitatea lor. De pildă, ne gândim la un cod al construcțiilor pe care urmează să-l coordoneze secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale. Noi nu avem încă, după 27 de ani, o legislație coerentă în materie de construcții, avem numeroase modificări legislative. Legea 50, cu regimul în construcții, este modificată de peste 37 de ori, ceea ce poate crea confuzie legislativă, dar și abuzuri în aplicare. Așa se întâmplă că avem tot felul de clădiri fără autorizație, care nu respectă un plan urbanistic", a afirmat Norica Nicolai, potrivit unui comunicat remis de ALDE.

Președinta Consiliului Național al ALDE s-a referit și la proiectul Centenarul Marii Uniri.

"Noi credem că în momentul de față Guvernul nu a reușit să promoveze un proiect care să reflecte importanța acestui eveniment. România este un stat relativ tânăr, 100 de ani de statalitate în istorie nu este foarte mult, de aceea cred că avem obligația să marcăm acest proiect și ceea ce am văzut până în momentul de față nu mă face foarte încrezătoare în legătură cu evenimentele care se vor desfășura anul viitor", a spus Nicolai.

Ea a precizat că ALDE își asumă ca proiect politic Centenarul național, dar își exprimă îngrijorarea în legătură cu inexistența unei legislații coerente în materie de patrimoniu național.

"Suntem îngrijorați, de asemenea, de inexistența unei legislații coerente în materie de patrimoniu național, pe care toată lumea o reclamă, dar nimeni nu o face. Suntem îngrijorați tot în acest context de lipsa de resurse alocate de Guvern pentru infrastructura culturală, monumentele românești sunt demolate, sunt distruse, nu sunt îngrijite. Lucrurile astea fac parte dintr-o conduită a unui stat responsabil față de identitatea lui națională și din păcate aici sunt câteva chestiuni care lasă de dorit", a afirmat Nicolai.

În ceea ce privește secretarii de stat ai ALDE, ea și-a exprimat nemulțumirea față de felul în care aceștia comunică.

"Eu, personal, mi-am exprimat nemulțumirea față de prezența publică a secretarilor de stat. Trebuie să înțelegem că actualul guvern este un guvern de coaliție, format din PSD și ALDE. Cele două partide au o identitate clară în actul de guvernare și deși suntem partidul minoritar, pentru că asta a vrut electoratul, identitatea noastră va trebui afirmată pregnant. Și am cerut secretarilor de stat să fie prezenți și să răspundă întotdeauna la solicitările media pentru a-și prezenta punctele de vedere, proiectele pe care le realizează. Comunicarea, să se înțeleagă foarte clar, nu este o comunicare monocoloră. Avem ideologii diferite, avem convingeri diferite, dar pentru România am ales să fim împreună', a spus Norica Nicolai.

AGERPRES/(AS-autor: Antonia Niță, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dădârlat)