Niculae Bădălău și-a pierdut funcția de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv

73

Parlamentarii au decis luni, 5 decembrie, să îl demită pe Niculae Bădălău, aflat în arest preventiv după ce a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de trafic de influență și dare de mită, din funcția de vicepreședinte al Autorității de audit din cadrul Curții de Conturi. Au fost înregistrate 308 voturi „pentru” și o abținere.

Demiterea din funcția pe care o ocupa încă din octombrie 2020 vine la o săptămână de când Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru dare de mită și trafic de influență.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii susțin că, pe 9 august și pe 19 noiembrie, Bădălău i-ar fi cerut unui primar de comună, Dan Păsat (fost parlamentar PNL), să atribuie un contract de „reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă” (cu o valoare de 7 milioane de lei fără TVA) unei societăți comerciale administrate de o rudă de-a acestuia.

În schimbul contractului, vicepreședintele Curții de Conturi i-ar fi promis că „are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții, pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Totodată, Bădălău este acuzat de procurori că, între 2021 și 2022, i-ar fi dat mai multe sume de bani lui Păsat (instituția pe care o conducea avea un alt contract cu aceeași firmă a rudei baronului de Giurgiu) „pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Păsat ar fi trebuit să primească 170.000 de euro de la Niculae Bădălău, mai notează procurorii.

CITEȘTE ȘI: Primari din două județe, „timorați” și amenințați cu controale de Bădălău. Un „adevărat mod de operare” descoperit de procurorii DNA

Cine este Niculae Bădălău

Niculae Bădălău a reprezentat Partidul Social Democrat în Parlament timp de 3 mandate. Între noiembrie 2018 și noiembrie 2019, a ocupat funcția de ministru al Economiei, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Totodată, a fost unul dintre cei mai influenți lideri locali ai social-democraților, conducând filiala PSD Giurgiu. Între 2003 și 2004, a fost prefectul județului Giurgiu.

În anul 2013, DNA l-a mai acuzat de trafic de influență pentru că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale „implicate în circuitul financiar fraudulos” pe lângă ANAF și instituțiile din Giurgiu, anchetă clasată ulterior.

Bădălău a mai intrat în atenția opiniei publice pentru derapajele jignitoare pe care le-a făcut de-a lungul vremii la adresa românilor plecați la muncă în străinătate.

În 2019, fostul social-democrat a declarat în afara unei conferințe de presă că o mare parte din numărul românilor aflați în diaspora este reprezentat de „fetele alea de le duc ăștia”, făcând referire la victimele traficanților de persoane din țară.

Într-un alt clip video, Bădălău a fost surprins în timp ce primește dedicație versurile „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Articolul Niculae Bădălău și-a pierdut funcția de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv apare prima dată în Main News.

Source: New feed