Nimeni nu va lichida democrația spaniolă, i-a avertizat premierul Mariano Rajoy pe separatiștii catalani

221

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, i-a avertizat sâmbătă pe separatiștii catalani că "nimeni nu va lichida democrația spaniolă" și a subliniat că nu vor putea continua cu "demolarea Constituției", așa cum își doresc, relatează EFE.

098355e1-1ab1-4eda-844b-0a0aaab93ee3

Rajoy, care a participat la o reuniune a deputaților și senatorilor din formațiunea sa politică, Partidul Popular (centru dreapta, la guvernare — n.r.), a insistat că în fața pretențiilor secesioniștilor de a-și desfășura referendumul "ilegal", guvernul "va aplica legea". Premierul spaniol a explicat că legea se va aplica "fără să se ridice vocea și fără a intra în nicio confruntare sterilă, așa cum își doresc extremiștii", ci "cu moderație și echilibru, dar și cu tărie și hotărâre".

Guvernul regional catalan, susținut de partidele separatiste (majoritare în parlamentul catalan — n.r.), și-a reiterat intenția de a convoca un referendum la 1 octombrie pentru a vota cu privire la separarea acestei regiuni de Spania, demers pe care atât executivul de la Madrid, cât și Tribunalul Constituțional din Spania îl consideră ilegal.

Rajoy a atras atenția că "în mâinile lor, ale separatiștilor", stau "toate cele ce vor urma". "Legea va prevala, vom păstra unitatea Spaniei, să nu se îndoiască nimeni de acest lucru", a subliniat șeful guvernului spaniol.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)