Noi amânări pentru „Autostrada Unirii”, anunțate într-o ședință „secretă” desfășurată la Iași

111

Cel mai important proiect de infrastructură pentru România, „Autostrada Unirii”, este din nou pus sub semnul întrebării. Prezenți marți, 21 iunie, într-o ședință în sediul Primăriei Iași, directorul CNAIR, Cristian Pistol, și reprezentantul firmei de proiectare Acciona au anunțat noi termene pentru predarea documentațiilor tehnice necesare lansării licitațiilor pentru proiectarea și execuția tronsonului montan, Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Situația de pe tronsonului montan al „Autostrăzii Unirii” devine din ce în ce mai complicată. Deși cuprinse pentru finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență, soarta sectoarelor aflate la capete, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului respectiv Târgu Neamț – Leghin, rămâne necunoscută. La fel și cea a sectorului de mijloc Miercurea Nirajului – Leghin, unde pe deasupra lipsesc și foraje geotehnice.

Responsabilii din compania de drumuri au lansat în ultimii ani fel și fel de calendare, „asumate” cu firma de proiectare, pentru predarea documentației tehnice. Ultima promisiune prevedea ca termene pentru predarea acordului de mediu, practic ultimul pas de îndeplinit pentru lansarea licitațiilor pentru proiectarea și execuție, martie 2022 – sectoarele cuprinse în PNRR, respectiv iulie 2022 – sectorul de mijloc.

Cum era de așteptat, nici acestea nu au fost respectate. Prezenți marți, 21 iunie, într-o ședință desfășurată în sediul Primăriei Iași, șefii de la drumuri și responsabilul pentru proiect din cadrul firmei spaniole au lansat lui termene. Acestea au fost publicate pe Facebook de către Cătălin Urtoi, consilierul ministrului transporturilor.

Târgu Mureș – Miercurea Nirajului:

– Emitere Acord de Mediu – 4 Octombrie 2022
– Întocmire Documentație Atribuire – 15. Noiembrie 2022
– Demarare Procedură Achiziție – 15 Decembrie 2022

Miercurea Nirajului – Leghin: 

– Emitere Acord de Mediu – 15 Noiembrie 2022
– Întocmire Documentație Atribuire – 27 Decembrie 2022
– Demarare Procedură Achiziție – 27 Ianuarie 2023

Leghin – Târgu Neamț (Moțca):

– Emitere Acord de Mediu – 4 Octombrie 2022
– Întocmire Documentație Atribuire – 15 Noiembrie 2022
– Demarare Procedură Achiziție – 15 Decembrie 2022.

Autostrada Unirii, dezbătură într-o ședință „secretă”

Ciudat este că la evenimentul desfășurat la Iași nu au fost invitați reprezentanții celor trei asociații civice care militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova (Moldova vrea autostradă, Împreună pentru A8 și Mișcarea pentru dezvoltarea Moldovei), dar nici reprezentanții presei.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Covăsnianu, s-a declarat extrem de nemulțumit de această situație. În prezent activist pentru construirea de autostrăzi în Moldova, Covăsnianu a amintit și de termenele enunțate în trecut de compania de drumuri, care aveau să nu fie respectate.

„Intuiesc că a fost o întâlnire secretă (cu ușile închise) din moment ce ONG-urile specializate pe infrastructură și nici presa nu au fost invitate. Posibil ‘deranjau’ întrebările legitime și argumentele ce puteau fi prezentate de membrii asociațiilor civice ce militează pentru A7 si A8 din poziții neremunerate, civice și voluntare. Din informațiile din mediul online aflăm că s-au prezentat noi termene față de întârzierile deja acumulate în 2022 și cunoscute de mediul ieșean vis-a-vis de A7 și A8”, a declarat Adrian Covăsnianu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Noi amânări pentru „Autostrada Unirii”, anunțate într-o ședință „secretă” desfășurată la Iași apare prima dată în Main News.

Source: New feed