Noi detalii privind gazoductul prin care România va putea importata gaze din Azerbaijan / Nicolae Ciucă: Capacitatea lui este de 1,5 miliarde metri cubi

95

Interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până la data de 30 iunie, aceasta urmând să fie pus în funcțiune în cursul toamnei, au susținut prim-ministrul Nicolae Ciucă și omologul său din Bulagaria, Kiril Petkov, într-o conferință de presă la Palatul Victoria de vineri, 29 aprilie. 

„În discuțiile de astăzi, premierul Petkov a menționat că până la 30 iunie are certitudinea că acesta va fi finalizat din punct de vedere tehnic.

Sigur, va urma perioada de testare și verificare și cel mai probabil din această toamnă vom avea acest interconector. Capacitatea lui este de aproximativ 1,5 miliarde metri cubi. El este importat atât prin cantitate, cât și prin posibilitatea de a asigura traficul gazelor atât de la S către N, dar și de la N către S”, a menționat Nicolae Ciucă.

Totodată, cei doi premieri au transmis că după întâlnirea regională a miniștirlor energiei de la data de 5 mai din Sofia se va ajunge la concluzii și decizii privind securitatea aprovizionărilor cu gaze a țărilor afectate de întreruperea livrărilor Gazprom.

„Faptul că vom fi toți împreună la data de 5 mai arată modul în care această regiune începe să conștientizeze că împreună suntem mai puternici. 

Partenerii noștri din Azerbaijan sunt o sursă posibilă pentru gaz suplimentar”, a transmis Kiril Petkov.

Context

Compania de stat din Federația Rusă, Gazprom, a anunțat miercuri, 27 aprilie, că nu va mai furniza gaze în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări din Uniunea Europeană au refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin.

Compania a mai avertizat că tranzitul prin Polonia și Bulgaria va fi tăiat în cazul în care se descoperă că cele două țări preiau gaz în mod ilegal.

Bulgaria se bazează în proporție de 90% pe livrările de gaz ale Gazprom, dar oficialii de la Sofia au transmis că vor căuta surse alternative de livrare

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat miercuri, 27 aprilie, decizia Gazprom și a acuzat Federația Rusă de șantaj.

„Este nejustificată și inacceptabilă. Demonstrează că nimeni nu se poate baza pe Federația Rusă drept livrator de gaz. Suntem preNoi detalii privind gazoductul prin care România va putea importata gaze din Azerbaijangătiți pentru acest scenariu”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

În schimb, Kremlinul respinge acuzațiile de șantaj. „Nu este vorba de șantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe, citat de CNN.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Noi detalii privind gazoductul prin care România va putea importata gaze din Azerbaijan / Nicolae Ciucă: Capacitatea lui este de 1,5 miliarde metri cubi apare prima dată în Main News.

Source: New feed