Noi neînțelegeri între PSD și PNL pe tema măsurilor în domeniul energiei

198

Deși anotimpul rece din punct de vedere calendaristic s-a terminat, subiectul sensibil al tarifelor la energie stârnește noi tensiuni în cadrul coaliției de guvernare.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a criticat miercuri, 16 martie, proiectul de Ordonanţă de urgență privind măsurile în domeniul energiei.

„Avem anumite obiecţii şi o să le prezentăm în coaliţie, de faţă cu prim-ministrul, cu ministrul energiei şi mai mult ca sigur o să participe la această discuţie şi ministrul Finanţelor”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Măsurile de sprijin anunțate de Guvern

Într-un declarație de presă susținută 24 februarie măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Acestea vor intra în vigoare de la 1 aprilie și vor fi valabile până la finalul anului 2022. Impactul bugetar este estimat la 14,5 miliarde lei.

Măsurile anunțate de pentru energia electrică: 

– Tarif social de 0,68 lei/kw km cu TVA pentru gospodăriile cu un consum lunar de sub 100 kw. Guvernul estimează că în această situație se află circa 4 milioane de gospodării.

– Tarif de 0,8 lei/kw cu TVA pentru gospodăriile cu un consum lunar între 100 kw și 300 kw. Guvernul estimează că alte 4 milioane de gospodării se află în această situație.

– Pentru clienții non-casnici (societăți, școli, biserici, ONG-uri, primării, etc.) va fi un tarif unic de 1 leu/kw cu TVA.

– Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme pentru reducerea costurilor cu energia de 20%.

Măsuri pentru gazele naturale:

– Clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kw.

– Pentru consumatorii non-casnici, costul gazelor naturale va fi de 0,37 lei/kw.

Alte măsuri:

– Introducerea unui impozit suplimentar pe piața de tranzacționare, spune Nicolae Ciucă, pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.

– Suspendarea certificatelor verzi până la finalul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce presiunea supra bugetului.

– Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5%.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Articolul Noi neînțelegeri între PSD și PNL pe tema măsurilor în domeniul energiei apare prima dată în Main News.

Source: New feed