Numărul breşelor de date a scăzut cu 33% în SUA, în primul semestru al anului (raport)

43
Numărul breşelor de date înregistrat a scăzut în Statele Unite ale Americii cu o treime (33%) în prima jumătate din 2020, faţă de anul anterior, dar tendinţa ar urma să se schimbe până la sfârşitul acestui an, arată un raport Identity Theft Resource Center (ITRC), citat de blogul din România al companiei de securitate cibernetică Eset.

Conform datelor centralizate, numărul de persoane afectate de aceste breşe de date, consemnat în perioada ianuarie - iunie 2020, a scăzut, în comparaţia anuală, cu 66%, până la 164 milioane.

"Atacurile derulate de atacatori externi sunt considerate în continuare cea mai frecventă cauză din spatele breşelor de date, fiind responsabile pentru 404 dintr-un total de 540 de incidente raportate, în prima jumătate a acestui an. Cu toate acestea, incidentele ce vizează securitatea datelor care au drept cauză surse interne din companiile afectate sunt o categorie ce atinge, comparând cu ultimii trei ani, o poziţie de o importanţă mult redusă, cu doar 83 de astfel de incidente raportate din ianuarie până în iunie. Centrul care a întocmit raportul atribuie acest lucru în mare parte pandemiei, motivând că în prezent mai multe persoane lucrează de acasă şi au un acces mai limitat la sistemele şi datele corporative", se precizează în raportul de specialitate.

ITRC susţine că aceşti infractori cibernetici nu colectează în prezent date de autentificare noi, în schimb folosesc date din breşe anterioare (chiar din 2015) pentru a-şi desfăşura campaniile de înşelătorie din jurul temei COVID-19, însă nu au pierdut din vedere nici fraudele deja consacrate, cum ar fi campaniile de phishing şi atacurile de tip credential-stuffing.

"Există mai mulţi paşi simpli pe care îi puteţi adopta pentru a atenua riscurile de a deveni victimă a unui astfel incident care vă poate expune datele personale. Pentru început, ar fi indicat să nu folosiţi aceeaşi parolă pentru multiple conturi şi să utilizaţi, în schimb, o parolă unică şi complexă pentru fiecare cont în parte. Desigur, acest lucru se poate dovedi destul de dificil dacă deţineţi o mulţime de conturi, caz în care un manager de parole ar putea fi o soluţie pentru dvs. Un alt lucru pe care îl puteţi face este să utilizaţi o metodă de autentificare cu doi factori pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate la conturile dvs", susţin specialiştii.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)