Numărul directorilor care vor ţine cont de riscurile cibernetice în deciziile de afaceri s-a dublat în 2020 (PwC)

125
Jumătate dintre directorii companiilor globale vor lua în considerare riscurile cibernetice în fiecare decizie de afaceri pe care o iau, faţă de doar 25% cât se înregistrau anul trecut, relevă datele studiului PwC "Digital Trust Insights 2021", publicat miercuri.

Pe ansamblu, 96% dintre respondenţi spun că îşi vor schimba strategia de securitate cibernetică din cauza pandemiei de COVID-19.

Conform cercetării, peste 40% dintre executivii intervievaţi au arătat că, în primele trei luni ale pandemiei, companiile lor au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare, avansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani.

Într-un top al ambiţiilor digitale, 35% dintre respondenţi afirmă că accelerează automatizarea pentru a reduce costurile, 31% că modernizează cu noi capabilităţi, iar 29% au menţionat rapiditatea şi eficienţa proceselor.

"Pentru 2021, în fruntea listei ameninţărilor "foarte probabile" se află Internet of Things (IoT) şi furnizorii de servicii cloud, menţionate de o treime dintre respondenţi. În acelaşi timp, atacurile cibernetice asupra serviciilor cloud conduc în topul ameninţărilor care vor avea un impact negativ semnificativ asupra companiilor (24%). Cea mai mare provocare pentru sectorul de securitate cibernetică este lipsa personalului calificat, peste 3,5 milioane de locuri de muncă fiind disponibile în 2021 la nivel mondial", se arată în studiul PwC.

Peste jumătate (51%) dintre directorii participanţi la sondaj au declarat că intenţionează să angajeze personal pentru securitate cibernetică în anul următor, în timp ce mai mult de 22% au afirmat că vor creşte personalul cu cel puţin 5%. Topul poziţiilor pe care companiile vor să angajeze, anul viitor, sunt pentru: dezvoltarea de soluţii cloud (43%), informaţii de securitate (40%) şi analiza datelor (37%), dezvoltare software şi asigurarea calităţii (31%) şi programare (31%).

În ceea ce priveşte cheltuielile în acest domeniu, deşi 55% dintre respondenţi afirmă că bugetul lor va creşte, mai degrabă decât va scădea în 2021, o pondere asemănătoare precizează că nu au încredere că sumele sunt alocate celor mai semnificative riscuri pentru organizaţie. Astfel, 44% au arătat că vor să schimbe procesul de bugetare, iar 37% sunt de acord că o cuantificare a riscurilor cibernetice poate îmbunătăţi semnificativ modul în care gestionează cheltuielile împotriva riscurilor. Cu toate acestea, mai mult de o treime sunt de acord că organizaţiile lor îşi pot consolida poziţia cibernetică odată cu reducerea costurilor datorită automatizării şi raţionalizării tehnologiei.

Studiul "Global Digital Trust Insights 2021" a fost realizat în rândul a 3.249 de directori executivi şi de tehnologie din întreaga lume: Europa de Vest (34%), America de Nord (29%), Asia Pacific (18%), America Latină (8%), Europa de Est (4%), Orientul Mijlociu (3%) şi Africa (3%). Jumătate dintre aceştia sunt directori în companii mari, cu venituri de peste un miliard de dolari, iar 15% în organizaţii cu venituri de 10 miliarde dolari sau mai mult. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)