O mașină din patrimoniul Guvernului, oprită de autoritățile moldovenești pentru că figura drept furată. Explicațiile ADR

31

O mașină care aparținea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a fost oprită de polițiștii din Republica Moldova în timpul unei deplasări efectuate de o delegație română în țara vecină, după ce a figurat drept furată în sistemul informatic al autorităților moldovenești. Președintele ADR a menționat că este vorba de un autoturism confiscat de statul român în anul 2017 și care, ulterior, a intrat în patrimoniul a 4 instituții.

Incidentul s-a petrecut pe 12 decembrie, când una dintre cele două mașini cu care delegația română, condusă de ministrul Cercetării și Digitalizării, făcea deplasarea în Republica Moldova a fost oprită la graniță.

Ni s-a permis accesul mai departe pe teritoriul Republicii Moldova, cu observaţia că în momentul în care vor veni informări suplimentare voi fi notificat pentru acest fapt. Maşină am predat-o, imediat ce am primit notificarea Consulatului României în Republica Moldova, la structurile abilitate de acolo. Procedura de predare, până la clarificare, s-a întâmplat la finalul vizitei în Republica Moldova. A fost o problemă, s-a confirmat că există o alertă şi trebuie verificat cu statul de origine al acestei maşini – Italia”, a declarat Dragoș Vlad, președintele ADR, citat de News.ro.

Președintele ADR a menționat că este vorba de un autoturism confiscat de statul român în baza unei hotărâri definitive a instanței într-un dosar civil, încă din anul 2017.

Autoturismul în cauză a trecut în patrimoniul Autorităţii pentru Digitalizarea României încă din 2020, de la înfiinţarea acestei instituţii, ca urmare a preluării patrimoniului instituţiilor anterioare. Există documente în sensul ăsta, pe bază de proces verbal. Această maşină a trecut pe la patru instituţii publice”, a adăugat oficialul român.

Și instituția a explicat, într-un comunicat de presă, că autoturismul a aparținut, înainte de a intra în patrimoniul ADR, Ministerului Transporturilor, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (desființat între timp) și ANAF.

Din anul 2010, autovehiculul a fost înmatriculat de mai multe ori în România, fiind preluat de către ADR în luna mai a anului 2020 și folosit ca mașină de serviciu până în prezent. ADR, al patrulea posesor instituțional al mașinii, nu avea cunoștință despre faptul că autoturismul figurează într-o bază de date internațională a instituțiilor de ordine publică. Așadar, în acest moment, autoturismul trece prin procedurile legale cerute de această alertă internațională”, au explicat reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României.

ADR susține că incidentul „confirmă necesitatea nevoii de interoperabilitate între bazele de date” ale instituțiilor din România.

În acest sens, anul acesta a fost aprobată legea care vizează construirea Platformei Naționale de Interoperabilitate, care creează cadrul legal pentru interoperabilitatea bazelor de date ale tuturor instituțiilor statului român. De asemenea, menționăm faptul că, în anul 2023, ADR va finaliza proiectul Sistem de interoperabilitate tehnologică cu statele membre UE (SITUE), un proiect care va facilita interconectarea bazelor de date gestionate de statul român cu cele ale statelor membre UE.

Astfel, nu ne vom mai confrunta cu asemenea situații, care derivă din lipsa digitalizării și a interoperabilității”, se mai arată în comunicatul citat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul O mașină din patrimoniul Guvernului, oprită de autoritățile moldovenești pentru că figura drept furată. Explicațiile ADR apare prima dată în Main News.

Source: New feed