O nouă misiune de evaluare a Comisiei Europene pe MCV – între 18 și 21 septembrie

252

O nouă misiune de evaluare a Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) va avea loc în perioada 18 – 21 septembrie, informează ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o scrisoare adresată președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

940fe6a3-ef9f-4a77-a842-be7846becbc4

Potrivit documentului ce urmează să fie discutat vineri de conducerea Senatului, cele două Camere ale Parlamentului sunt invitate să organizeze o întâlnire comună cu președinții Comisiilor juridice, pe data de 19 septembrie, și să participe nominal sau prin reprezentare la întâlnirea comună, organizată la sediul Ministerului Justiției, în zilele de 19 și 20 septembrie.

În acest context, ministrul Justiției solicită să i se transmită "contribuțiile" parlamentarilor privind recomandările 1, 2, 3, 4, 7 și 10 din cadrul MCV. Printre acestea figurează modalitatea de numire a procurorilor șefi ai DNA, Parchetului General și DIICOT, precum și stadiul implementării recomandărilor anterioare (aplicarea criteriilor de integritate, Codul de conduită al parlamentarilor sau raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunității senatorilor și deputaților).

Delegația CE care va veni în România va fi una extinsă, din ea urmând să facă parte și Paraskevi Michou, secretarul general adjunct al Comisiei Europene responsabil de tematica MCV, și William Sleath, directorul pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului General al Comisiei.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Peneș, editor: Georgiana Tănăsescu)