O pânză de Soulages, vândută la Paris pentru 9,6 milioane de euro

45
O pânză semnată de Pierre Soulages în 1960 a fost vândută miercuri, la o licitaţie organizată la Paris, pentru suma de 9,6 milioane de euro, cu mult peste preţul estimat între 4 şi 6 milioane de euro, conform unui anunţ al casei de licitaţii Tajan, transmite AFP.

Pânza, intitulată "Peinture 200 x 162 cm 14 mars 1960", are o luminozitate intensă şi planuri verticale contrastante ce ilustrează tehnica iniţiată de artist de la sfârşitul anilor '50: pe pânza acoperită cu un strat de suport alb, benzi mari de vopsea neagră acoperă o parte din suprafaţă. Cu ajutorul unei spatule cu lama subţire, Soulages îndepărta apoi stratul de vopsea, descoperind stratul de suport şi oferind o luminozitate neaşteptată pânzei.

 

Achiziţionată de celebrul curator şi critic de artă american James Johnson Sweeney, fost director al Muzeului Guggenheim între 1952 şi 1960, pânza a rămas în familia sa până la licitaţia de miercuri. Întâlnirea din 1949 dintre Sweeney şi Soulages a marcat începutul unei largi recunoaşteri de care s-a bucurat pictorul francez în rândul iubitorilor de artă americani, devenind chiar mai popular la New York decât era la Paris.

Această pânză, ce a fost prezentată la toate expoziţiile majore consacrate lui Pierre Soulages, a fost scoasă pentru prima oară la vânzare.

Pierre Soulages va sărbători la 24 decembrie împlinirea vârstei de 100 de ani. O expoziţie ce va cuprinde 20 de lucrări de-ale sale, din toate etapele carierei, se va deschide la 11 decembrie în sala Salon Carré din Luvru: un semn de recunoaştere a talentului unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici din cea de-a doua jumătate a secolului XX, un artist care încă iubeşte să picteze.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

 

Sursa foto: Pierre Soulages / Facebook