O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Larry Hagman

112
Actorul Larry Hagman s-a născut la Fort Worth, Texas, la 21 septembrie 1931, fiind fiul actriţei Mary Martin şi al avocatului Ben Hagman. Când părinţii au divorţat, s-a mutat la Los Angeles pentru a locui cu bunica sa. După moartea bunicii sale, Larry, care avea doar 12 ani, s-a întors să locuiască cu mama sa, care s-a recăsătorit şi a urmat o carieră de succes pe Broadway. Ulterior a plecat să locuiască cu tatăl său şi a absolvit Weatherford High School, potrivit www.larryhagman.com.

 

După un an la Bard College din Anandale-on-Hudson, New York, Larry a decis să urmeze teatrul la fel ca mama sa. A lucrat în Dallas ca asistent de producţie şi a jucat în roluri mici în compania de teatru a lui Margo Jones. A debutat pe scenă la New York, în "The Taming of the Shrew", de William Shakespeare.

 

În 1951, Hagman a apărut în producţia londoneză "South Pacific", un musical compus de Richard Rodgers, pe versuri de Oscar Hammerstein II. S-a înrolat, apoi, în Forţele Aeriene ale Statelor Unite, petrecând cinci ani în Europa, timp în care a produs şi a regizat mai multe spectacole pentru membrii serviciului.

Întors la New York, a realizat o serie de piese de teatru pe Broadway şi off-Broadway, între care s-au numărat: "Once Around the Block", "Career", "Comes a Day", "A Priest in the House", "The Beauty Part", "The Warm Peninsula" şi "The Nervous Set", potrivit imdb.com.

 

Şi-a început cariera în televiziune cu o serie de apariţii în antologia "The Alcoa Hour" (1955-1957). Ulterior a fost ales să joace în apreciata producţie "The Edge of Night" (1956), în care a evoluat timp de doi ani. A fost cea mai populară vedetă de televiziune din sitcom-ul NBC, "I Dream of Jeannie" (1965), în care l-a interpretat pe astronautul Anthony Nelson. După serialul care a durat cinci ani şi-a continuat apariţiile de succes în seriale, precum "The Good Life" (1971) şi "Here We Go Again" (1973). De asemenea, a jucat alături de Lauren Bacall în versiunea de televiziune a succesului muzical "Broadway Applause" (1973).

 

A urmat rolul din serialul "Dallas" (1978) care i-a adus recunoaşterea internaţională. Acest serial despre o familie foarte bogată din Texas, a fost unul dintre cele mai bune, îndrăgite şi urmărite seriale din toate timpurile, Larry Hagman întruchipând rolul milionarului rău J.R. Ewing, un om primejdios căruia îi plăcea să fie urât. Serialul a avut 14 sezoane, episodul "Who shot J.R.?" fiind la fel de apreciat în istoria televiziunii.

 

Întrucât numele său era familiarizat cu Texas, a fost potrivit ca el să găzduiască serialul "Lone Star" (1985), un documentar în opt părţi despre istoria Texasului, pentru posturile de televiziune publice. În primăvara anului 1987, Kari-Lorimar a lansat "Larry Hagman - Stop Smoking for Life". Veniturile din acest videoclip au fost donate Societăţii Americane a Cancerului.

 

În iulie 1995, actorul a suferit un transplant de ficat la Centrul Medical Cedars-Sinai. Operaţia, care a durat 16 ore, i-a salvat viaţa. Un an mai târziu a ocupat funcţia de purtător naţional de cuvânt pentru Jocurile de Transplant din SUA din 1996 prezentate de Fundaţia Naţională a Rinichilor şi, pe 2 noiembrie, a primit Premiul pentru eforturile sale de intensificare a conştientizării publicului asupra conceptului de donare de organe. A continuat să servească drept avocat al donării şi transplantului de organe până la moartea sa.

În noiembrie 1996, a jucat în "Dallas: JR Returns" (1996), un film de două ore cu un rating uriaş pentru postul CBS, precum şi în seria "Orleans" (1997), produsă de aceeaşi reţea tv, când rolul său de judecător (Luther Charbonnet) i-a oferit una dintre cele mai bune recenzii ale carierei sale. În 1998, a urmat al doilea său film de reuniune din Dallas, "Dallas: War of the Ewings", difuzat la CBS. La această peliculă a fost producător executiv.

 

În perioada care a urmat şi-a finalizat cele două proiecte de film: "The Third Twin" (1997), o miniserie bazată pe cel mai bine vândut roman al autorului Ken Follett şi difuzată pe CBS şi "Primary Nichols" (1998) a lui Mike Nichols, un film bazat pe cartea bestseller a jurnalistului Joe Klein. În acest film au mai jucat John Travolta, Emma Thompson, Billy Bob Thornton, Kathy Bates şi Adrian Lester. Larry Hagman a jucat şi în filmul lui Oliver Stone, "Nixon" (1995).

 

Departe de filme, Larry a fost implicat activ într-o serie de evenimente civice şi filantropice. A ocupat funcţia de preşedinte al "Great American Smokeout" al Societăţii Americane de Cancer, din 1981 până în 1992.

Larry Hagman s-a stins din viaţă la 23 noiembrie 2012, la Medical City Dallas Hospital, din cauza complicaţiilor provocate de un cancer la gât. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) Larry Hagman/facebook