O PERSONALITATE PE ZI: Celebrul fotbalist brazilian Ronaldo

233
Celebrul fotbalist brazilian Ronaldo Luiz Nazário de Lima s-a născut la 22 septembrie 1976, în Bento Ribeiro, Rio de Janeiro, Brazilia, potrivit www.inter.it. A jucat în Europa la PSV Eindhoven, FC Barcelona, Internazionale Milano, Real Madrid şi AC Milan.

"El Fenomeno", cum i se mai spune, a câştigat Cupa Mondială în 1994 şi 2002, premiul Jucătorul Anului FIFA de trei ori, în 1996, 1997 şi 2002. Ronaldo şi fostul său coleg de la Real Madrid, Zinedine Zidane, sunt printre puţinii fotbalişti care au câştigat acest premiu FIFA de trei ori, ceilalţi fiind Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi. Conform statisticilor, Ronaldo este cel mai bun marcator, acumulând 247 goluri la cluburile unde a jucat în total 343 de meciuri. Pentru echipa naţională de seniori a Braziliei, pentru care a jucat de 104 ori, în perioada 1994-2006, în toate competiţiile la nivel de naţională, inclusiv la Jocurile Olimpice, a marcat 67 de goluri. Este al doilea cel mai bun marcator al echipei naţionale a Braziliei.

 

Ronaldo s-a născut într-o familie săracă şi a început să joace fotbal la echipa braziliană Cruzeiro Belo Horizonte, notează site-ul www.realmadrid.com.

La vârsta de doar 17 ani, făcea parte din lotul Braziliei la Cupa Mondială de Fotbal 1994, care a câştigat acea ediţie. La ediţia CM din 1998 a ajutat Brazilia să ajungă în finală şi a primit premiul Balonul de Aur pentru cel mai bun jucător al turneului. Cel mai bun an al său a fost 2002, când a câştigat Balonul de Aur şi Cupa Mondială cu Brazilia, marcând în finală, când echipa "Carioca" a învins Germania cu 2-0. Pe durata Cupei Mondiale din 2006, Ronaldo a devenit cel mai bun marcator din istorie, înscriind cel de-al 15-lea gol în turneu şi depăşindu-l pe germanul Gerd Müller cu recordul său anterior, de 14 goluri.

 

Cu echipa naţională a Braziliei a câştigat tot ceea ce se putea câştiga: Cupa Mondială, Cupa Americii, Cupa Confederaţiilor, printre multe alte titluri. A fost un idol în ţara sa, deşi, spre sfârşitul carierei, a fost decimat de accidentări. AC Milan şi Corinthians Sao Paulo au fost ultimele sale două echipe la care a jucat înainte de a-şi anunţa retragerea la 14 februarie 2011.

 

Pelé l-a numit pe Ronaldo printre cei mai mari 125 de fotbalişti în viaţă, în martie 2004. Meciul de retragere a lui Ronaldo s-a desfăşurat pe stadionul Pacaembu din Sao Paulo, la 7 iunie 2011, într-un meci amical cu echipa naţională a României. În minutul 31, Ronaldo a intrat pe teren, la cel de-al 98-lea meci al său în echipa naţională a Braziliei (excluzând meciurile pentru selecţionata olimpică), şi a jucat 15 minute. Cei 30.000 de spectatori din tribune l-au aclamat tot timpul în care a evoluat. De-a lungul carierei sale, Ronaldo a avut mai multe probleme provocate de accidentări repetate şi de creşterea în greutate. În 2007, a fost inclus în primul 11 al tuturor timpurilor de către revista "France Football".

 

A câştigat titlul de golgheter la Copa America (1999) şi Cupa Mondială (2002), în tricoul reprezentativei Braziliei, şi în Olanda (1994/1995) şi în Spania (1996/1997 şi 2003/2004), sub culorile echipei PSV Eindhoven şi, respectiv, FC Barcelona şi Real Madrid, menţionează www.worldfootball.net.

În 2010, a fost ales "Jucătorul Deceniului" într-un sondaj online organizat de Goal.com. În ianuarie 2013, a fost numit unul dintre cei şase ambasadori ai Cupei Mondiale de Fotbal 2014 din Brazilia, ceilalţi fiind Amarildo, Bebeto, Carlos Alberto Torres, Marta şi Mario Zagallo. Cel mai mare regret din cariera de fotbalist este că nu a câştigat niciodată Liga Campionilor în Europa, deşi a jucat o bună perioadă de timp la echipe de top, precum FC Barcelona, Inter Milano, Real Madrid şi AC Milan. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.britannica.com