Olt: “Vamă oltenească”, instituită vineri la Slatina, în deschiderea Festivalului de Umor “Oltenii și restu’ lumii”

133

Autoritățile locale din Slatina au instituit vineri, la podul peste râul Olt, "vama oltenească" pentru accesul la Festivalul Național de Umor și Caricatură 'Oltenii și Restu' Lumii'.

d0a5a376-6b9a-4a2a-adc5-a6a641477f1a

Festivalul, ajuns la ediția a XXIII-a, se desfășoară în municipiul Slatina în perioada 15-17 septembrie și cuprinde spectacole, concursuri umoristice, concerte, expoziții și târguri.

La "vama oltenească", invitații festivalului, respectiv actrița Daniela Nane, Ovidiu Lipan Țăndărică, scriitorul Cornel Udrea, actorii Emil Rădinoiu și Iulian Ilinca, epigramiști, caricaturiști, interpreți de umor, ansambluri folclorice, au primit "pașaport de oltean", praz, pastramă și mămăligă și au pornit în caleașcă de la podul peste Olt spre esplanada din centrul civic al municipiului Slatina, acolo unde timp de trei zile au loc un târg al meșterilor populari, un târg de bucătărie tradițională, spectacole, scenete etc.

Printre elementele de noutate de la această ediție a festivalului se numără prezența unor actori pe papainoage, a unor statui vivante, a unor actrițe care zdrobesc struguri cu picioarele.

Ca și în anii precedenți, sunt amenajate și acum "birouri mobile de pașapoarte", unde caricaturiștii Cătălin Mihalache și Vasile Trestian , "vor aplica moaca solicitantului pe Pașaportul de Oltean".

În cele trei zile de festival vor avea loc și concursuri inedite, precum cel de mâncat praz, de tras pe sfoară, de bancuri etc.

Expoziții de caricatură cu lucrări semnate de Gabriel Bratu și Vasile Trestian au avut vernisajul la Galeria Artis a Muzeului Județean Olt și la biblioteca Județeană Olt.

La Centrul Cultural "Eugen Ionescu" va avea loc, vineri seara, vernisajul Salonului Internațional de Fotografie Umoristică, organizat cu sprijinul Asociației Internaționale de Fotografie "Euro Foto Art".

Pe esplanada din Slatina, vineri seara, va avea loc un spectacol de umor al Grupului "Vouă" și un concert de muzică populară.

Sâmbătă, la Centrul Cultural "Eugen Ionescu" vor fi lansări de carte, iar seara, pe scena de pe esplanadă vor concerta Ovidiu Lipan Țăndărică și trupa Bosquito.

Festivalul se va încheia duminică, zi în care la Centrul Cultural din Slatina va fi jucată piesa'Black & White' (cu Daniela Nane, Manuela Ciucur, Mihai Marinescu, Alin Ionescu), iar pe scena în aer liber vor concerta Maria Buză și Trupa Hara.

AGERPRES/(AS, autor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)