Consiliul de Securitate urmează să se pronunțe prin vot miercuri în privința reînnoirii mandatului Căștilor Albastre în Liban (FINUL), subiect de dispută între Washington și partenerii săi europeni, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP.
23d2dee0-7247-4a28-b437-423f56a0be9a
Un proiect de rezoluție, redactat de Franța și vizând prelungirea cu un an a mandatului FINUL care se încheie la 31 august, a făcut obiectul unor intense negocieri în ultimele zile.
Miercuri la prânz, poziția Statelor Unite — vot, veto sau abținere — nu era cunoscută. Pentru a fi adoptat, un text trebuie să nu fie sancționat de votul contra al vreunuia dintre cei cinci membri permanenți și să primească nouă voturi în favoarea sa printre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.
Potrivit unui document consultat de AFP, mandatul Căștilor Albastre pare să nu se schimbe fundamental, cum doresc Italia și Franța — țări cu contingente importante în cadrul FINUL—, precum și majoritatea membrilor Consiliului de Securitate.
Textul reamintește că guvernul libanez a solicitat reînnoirea mandatului "fără amendamente" și subliniază încălcările constatate în ultimele luni, fără să numească gruparea șiită Hezbollah. Proiectul precizează că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este însărcinat să studieze mijloacele de a întări rolul Căștilor Albastre "în mandatul și capacitățile actuale".
Vineri, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a afirmat că Washingtonul nu are în vedere o schimbare în ansamblu a respectivului mandat pentru misiunea alcătuită din 10.500 de soldați, ci includerea în rezoluția privind reînnoirea acestei misiuni a unor prevederi "care să spună clar misiunii FINUL să facă ceea ce ar fi trebuit să facă de mult timp".
Diplomata americană a acuzat FINUL că nu își îndeplinesc corect misiunea împotriva traficului de arme cu ajutorul căruia, conform Washingtonului, Iranul înarmează mișcarea șiită Hezbollah.
Din 2006 și de la sfârșitul războiului dintre Israel și Hezbollah, Căștile Albastre sunt garantul unui acord de încetare a focului și retragerii israeliene dintr-o zonă tampon de la granița israeliano-libaneză. Ele trebuie să asigure securitatea și să ajute guvernul libanez în exercitarea autorității în regiune. Căștile Albastre sunt prezente în Liban din 1978, reamintește AFP.
AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)