Orban acuză CNCD că se află la cheremul PSD, după amendarea lui Iohannis: „Preşedintele Iohannis este victima unei decizii pur politice”

19

Premierul Ludovic Orban a criticat, miercuri seară, decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce l-a amendat pe preşedintele Klaus Iohannis cu 5.000 de lei, după declaraţia în care a spus că PSD "luptă să dea Ardealul ungurilor".

"Am rămas stupefiat de decizia de astăzi a aşa-zisului Consiliu Naţional pentru combaterea Discriminării. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea şi cu regimul sancţionatoriu pentru discriminare", a spus Orban.

Premierul a ţinut să precizeze că preşedintele Klaus Iohannis este "victima unei decizii pur politice", care "arată clar că toate instituţiile care sunt cotropite de PSD iau decizii împotriva Constituţiei şi a legii".

"Practic, preşedintele României a fost sancţionat nu pentru că a făcut o discriminare ci pentru că a acţionat în spiritul Constituţiei, apărând un principiu constituţional, cel al integrităţii, şi pentru că a demascat o politică constantă de complicitate a PSD, care, pentru a-şi atrage sprijinul UDMR, a făcut compromisuri inacceptabile", a spus Orban.

Premierul a dat ca exemple cele două proiecte privind autonomia Ţinutului Secuiesc, lăsat să treacă tacit de Senat şi introducerea limbii maghiare în administraţie.

"Toate aceste acţiuni ale PSD-ului au arătat în ultimii trei ani de zile că PSD nu apără România şi că, pentru a rămâne la putere, a fost capabil să facă orice compromis împotriva României", a spus el.

Premierul a vorbit despre "înţelegeri, departe de ochii publicului", care s-au văzut în declaraţia unor oficiali maghiari.

"Condamn energic acest comportament neconstituţional, ilegal şi împotriva interesului naţional al unor reprezentanţi PSD care deţin majoritatea şi care au călcat în picioare legea şi au transformat o instituţia a statului care trebuie să apere drepturile cetăţenilor într-o instituţie aflată la cheremul PSD şi care ia decizii în funcţie de coloratura politică a celor care se află în structura de conducere a instituţiei", a mai spus Orban.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că declarațiile lui Klaus Iohannis din 29 aprilie constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională, motiv pentru care l-a amendat cu 5.000 de lei.

Preşedintele a anunţat că va contesta decizia.