Orban: “Luăm în calcul atacarea la CCR a legii prin care data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament”

14

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că liberalii au în analiză atacarea la Curtea Constituţională a deciziei Legislativului privind stabilirea datei alegerilor parlamentare.

“Nu-mi aduc aminte ca, în 30 de ani, Parlamentul să stabilească data alegerilor”, a spus premierul, după o întâlnire la Ministerul Sănătăţii.

Reacţia lui Ludovic Orban vine după ce, luni, plenul Senatului şi ulterior cel al Camerei Deputaţilor au votat, în regim de urgenţă, proiectul prin care Parlamentul este cel care stabileşte data alegerilor parlamentare, scoţând Guvernul din acest proces.

Ludovic Orban spune că e interesul parlamentarilor să rămână cât mai mult în funcţie.

“Cum să laşi parlamentarii, care au interes să-şi prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor? Mie mi se pare... dar, sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curţii Constituţionale, care Curte Constituţională a zis că poate să stabilească data alegerilor şi Parlamentul, şi Guvernul, dar pronunţarea a fost legată de alegerile locale”, a precizat Orban.

El a arătat că Parlamentul se află “într-un vădit conflict de interese”.

“Analizăm, să vedem, trebuie văzută motivaţia CCR pe decizia care permite şi Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate aplicată şi la parlamentare. Analizăm cu constituţionaliştii noştri temeiul de atacare la Curte”, a spus Ludovic Orban.