Orban: Paul Goma – un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranţa în sufletele noastre

19
Paul Goma va rămâne întotdeauna un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranţa şi a întărit rezistenţa în sufletele noastre, afirmă premierul Ludovic Orban într-un mesaj la moartea disidentului anticomunist.

"Am primit vestea tristă a dispariţiei unuia dintre marii dizidenţi anticomunişti ai României. Paul Goma a fost un supravieţuitor. În tinereţea sa a rezistat regimului de exterminare din închisorile comuniste Jilava şi Gherla, apoi în domiciliul forţat din Bărăgan. În anii maturităţii a făcut faţă atacurilor îndreptate contra lui de Nicolae Ceauşescu însuşi şi persecuţiilor la care a fost supus de Securitate, apoi lungului exil ca persoană lipsită de cetăţenie. Astăzi a fost ucis de inamicul nevăzut şi necruţător care ameninţă umanitatea. Atunci când Revoluţia era încă departe şi când comunismul părea de neclintit, Paul Goma a reuşit aproape de unul singur să ne trezească şi să ne cheme la luptă. Pentru noi el va rămâne întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceauşist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranţa şi a întărit rezistenţa în sufletele noastre. Dumnezeu să îl odihnească", a scris Orban în mesaj.

Scriitorul şi disidentul Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie la spitalul La Pitié Salpetriere din Paris, unde era internat în urma infectării cu coronavirus. Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935, în Orhei, Basarabia. AGERPRES/(AS-autor: Antonia Niţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

* Familia Regală: Paul Goma - figură emblematică a rezistenţei intelectuale împotriva dictaturii comuniste 

 

* A murit scriitorul Paul Goma (fişă biografică) 

 

* A murit Paul Goma; urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirul Pere Lachaise din Paris