Pachet anti-criză, depus în Parlament: Vouchere de 1.000 de lei pentru plata facturilor

103

USR a depus în Parlament un pachet anti-criză pentru sprijinirea populației și a industriei românești în fața creșterii prețurilor, anunță formațiunea într-un comunicat de presă transmis joi, 15 septembrie.

Concret, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus astăzi două proiecte de lege care conțin:

  • primul proiect de lege conține un set de soluții pentru reducerea facturilor la energie și gaze, printre care reducerea TVA-ul la energie și gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din factură și vouchere pentru fiecare gospodărie.
  • al doilea proiect vizează reducerea treptată a impozitării muncii, până la zero taxe. În condițiile majorării accelerate a prețurilor bunurilor și serviciilor cumpărate de populație, reducerea impozitării este singura măsură reală de protejare a muncitorilor cu salarii mici în fața acestei crize.

Vouchere de 1.000 de lei pentru populație

Partidul condus de Cătălin Drulă vrea să acorde tuturor românilor vouchere de o mie de lei, pentru a-și achita facturile sau tichete care să ajute cetățenii să își instaleze panouri fotovoltaice.

„USR a reluat în noul proiect legislativ propunerile din octombrie 2021 de reducere a TVA-ului, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din facturile la energie și gaze, măsuri luate și de alte state europene, precum Germania sau Spania.

În același timp, proiectul prevede ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilități. Acest voucher care are o sumă fixă va ajuta și la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor. De asemenea, USR își dorește să încurajeze românii să își producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice”, arată sursa citată.

Totodată, formațiunea propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, respectiv, reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creșterea facturilor la energie și gaz, raportată la luna ianuarie 2022.

Zero taxe pe salariul minim

De asemenea, USR propune, din nou, zero taxe pe salariul minim. Partidul a depus un proiect care extinde deducerea personală pentru o sumă echivalentă cu salariul minim, atât pentru impozitul pe venit cât și pentru contribuțiile obligatorii.

„Salariul minim brut pe țară este în acest moment de 2.550 de lei, din care muncitorii cu cele mai mici câștiguri din economie primesc, după ce scădem toate taxele, numai 1.543 de lei pe lună, statul luând 41% din salarii. După adoptarea proiectului USR, în primul an fiecare angajat ar rămâne cu 250 de lei/lună în plus la fiecare salariu.

Proiectul vizează toate salariile, astfel un angajat care muncește pe un salariu mai mare, de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalentă salariului minim din baza taxabilă a venitului său”, explică formațiunea.

Impactul bugetar

USR precizează și care este impactul bugetar pentru acest pachet anti-criză:

1) Reducere taxare muncă pentru primii 638 de lei din salariul minim (25%) – 9,5 miliarde de lei/an
2) Voucher pentru criza energetică acordat fiecărei gospodării de 1000 de lei – 9 miliarde de lei/an
3) Reducere TVA la energie și gaze – impact pozitiv raportat la 2021 +1 miliard de lei/an
4) Eliminare acciză – 76,1 milioane lei/an
5) Eliminare certificate verzi – 0 lei/an
6) Eliminare taxă de cogenerare – 0 lei/an
7) Credit fiscal pentru companii – 21 miliarde de lei/an

Sursa de finanțare a măsurilor este bugetul de stat, „care anul acesta a colectat mult mai mulți bani din TVA ca urmare a creșterii prețurilor și economii prin reducerea cheltuielilor cu pensii speciale, sinecuri și alte agenții inutile”.

În fine, USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte aceste inițiative legislative în cel mai scurt timp posibil. „Aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al crizei economice asupra angajaților români și a întreprinderilor românești”, conchide sursa citată.

Foto: Pixabay

Articolul Pachet anti-criză, depus în Parlament: Vouchere de 1.000 de lei pentru plata facturilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed