Pakistan: Mandat de arestare împotriva fostului premier Nawaz Sharif

175

Un mandat de arestare a fost emis joi împotriva fostului premier pakistanez Nawaz Sharif, demis în iulie de Curtea Supremă în urma unei afaceri de corupție, cu mai puțin de un an până la viitoarele alegeri legislative, a anunțat pentru AFP unul dintre avocații săi.

8f504b38-8992-49c9-89ac-7597cc751fe4

Instanța însărcinată cu lupta împotriva corupției "a emis astăzi un mandat de arestare împotriva fostului premier pentru două presupuse cazuri de corupție", a declarat unul dintre apărătorii săi, Zafir Khan.

Nawaz Sharif a fost inculpat în urmă cu o săptămână pentru corupție de același tribunal.

El se află în prezent la Londra, fiind alături de soția sa bolnavă de cancer. El nu s-a mai întors din Marea Britanie după inculparea sa.

Avocatul său a pledat nevinovat în numele clientului său.

O audiere a fostului premier a fost de altfel amânată pentru 3 noiembrie, a adăugat avocatul.

Curtea Supremă a pus capăt în iulie, înainte de termen, celui de-al treilea mandat al lui Sharif, după dezvăluiri privind bunurile imobiliare de lux deținute de familia sa prin holding-uri off-shore.

Scandalul a fost declanșat de publicarea de către Panama Papers a unor documente provenite de la un cabinet de avocatură panamez și care dezvăluiau aranjamentelor financiare ale clienților săi, printre care și familia Sharif.

Decizia, controversată, l-a obligat pe Sharif să renunțe la posturile sale de premier și de deputat de Lahore. El a denunțat public această sentință într-o serie de discursuri din această vară.

Nici unul din cei 15 prim-miniștri care au condus Pakistanul în cursul celor 70 de ani de istorie agitată nu a reușit să își ducă la capăt mandatul de cinci ani.

Sharif însuși a fost nevoit în trei rânduri să-și părăsească postul, prima dată tot în urma unui scandal de corupție, a doua oară din cauza unei lovituri de stat, iar a treia oară în urma deciziei Curții Supreme.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)