Papa apără dreptul la odihnă duminica, ”o zi de bucurie și de abținere de la muncă”

227

Papa Francisc a apărat, miercuri, dreptul la odihnă duminica, ziua Sfintei Liturghii, o tradiție catolică subminată în unele țări tot mai secularizate, relatează AFP.

5ae7d6a7-f03c-4faf-88c4-a07e15224e44

Foarte didactic în timpul audienței generale de miercuri, suveranul pontif a reamintit credincioșilor că "celebrarea duminicală a euharistiei se află în centrul vieții Bisericii", momentul pentru a merge ''la întâlnirea cu Domnul".

"Ucenicii lui Iisus au sărbătorit această întâlnire în ziua numită de evrei 'prima zi a săptămânii' și pe care romanii au numit-o 'ziua soarelui'", a spus Papa. Alegerea acestei zile corespunde momentului învierii lui Iisus, conform credinței creștine.

"Unele societăți secularizate au pierdut semnificația creștină a duminicii, luminată de euharistie", s-a plâns Papa, reamintind că pentru Biserică este vorba despre ''o zi de bucurie și de abținere de la muncă''.

"Abținerea duminicală de la muncă nu a existat în decursul primelor secole: este o contribuție specifică a creștinismului. Prin tradiția biblică, evreii se odihnesc sâmbăta, în timp ce în societatea romană nu era prevăzută nicio zi din săptămână pentru abținerea de la muncă", a precizat suveranul pontif.

"Acesta a fost modul creștin de a trăi ca fii, și nu sclavi, animați de euharistie, ca duminica să fie — aproape la nivel universal — ziua odihnei", a insistat Papa.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)