Papa Francisc mărturisește într-o carte că a mers la un psihanalist pentru a-și “clarifica” unele lucruri

231

O femeie psihanalist evreică l-a ajutat pe Papa Francisc într-un moment în care avea nevoie să-și clarifice unele lucruri, a mărturisit liderul bisericii catolice într-o nouă carte de interviuri, relatează sâmbătă DPA.

ed4f99e8-1727-4bba-8af6-68c8ab989d96

"A fost foarte bună, foarte profesionistă. M-a ajutat mult într-un moment al vieții mele când avem nevoie să-mi clarific unele lucruri", a afirmat Francisc într-o carte franceză care va fi publicată la 6 septembrie.

"Apoi într-o bună zi, când a fost aproape de moarte, mi-a telefonat. Nu pentru a primi euharistia, pentru că era evreică, ci pentru un dialog spiritual", a adăugat Suveranul Pontif.

Extrase din cartea "Papa Francisc: Politică și societate. Conversații cu Dominique Wolton", au apărut recent în media franceze, inclusiv în ziarul catolic La Croix.

Scrisă de binecunoscutul sociolog Dominique Wolton, cartea se bazează pe 12 interviuri realizate într-o perioadă de 12 luni începând din februarie 2016.

Francisc i-a spus lui Wolton că a făcut terapie timp de șase luni când avea 42 de ani. La momentul respectiv, în 1978-79, țara sa natală, Argentina, se afla sub dictatură militară și el tocmai își încheia mandatul ca lider local al iezuiților.

Perioada a fost una foarte dificilă pentru papa Francisc, care a trebuit să-și desfășoare activitatea în cadrul unei dictaturi brutale. Unii l-au acuzat că a colaborat cu regimul, dar cei mai mulți au respins astfel de alegații ca nefondate, notează DPA.

Site-ul Vatican Insider a scris că în timpul papei Ioan al XXIII-lea, care a condus biserica catolică între 1958 și 1963, Vaticanul le-a interzis preoților să meargă la psihanaliști. Poziția a fost relaxată în timpul următorului papă Paul al VI-lea.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruștei)