Paris: Phenianul va avea “in cateva luni” posibilitatea de a lovi SUA

254

Seful diplomatiei franceze Jean-Yves Le Drian a apreciat vineri ca Coreea de Nord ar putea avea “in cateva luni mijloacele de a lovi cu arma nucleara Statele Unite sau chiar Europa” si a avertizat in legatura cu o situatie “foarte grava”, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Ar trebui sa ne fie frica de Coreea de Nord? “Da, situatia este foarte grava”, a declarat ministrul la radioul RTL.

“Noi vedem o Coree de Nord care isi stabileste obiectivul de a avea maine rachete ce pot transporta arma nucleara. In cateva luni, aceasta va fi o realitate si in acel moment, cand va avea mijloacele sa loveasca cu arma nucleara Statele Unite, sau chiar Europa, si cel putin Japonia si China, situatia va fi exploziva”, a spus el. “Coreea de Nord trebuie sa revina la calea de negociere”, a insistat ministrul francez.

Zborul efectuat marti deasupra Japoniei de o racheta nord-coreeana Hwasong-12 cu raza medie de actiune constituie o noua escaladare a crizei in peninsula, dupa doua lansari de rachete intercontinentale ce par sa puna o mare parte din continentul american in bataia armelor Phenianului.

Desi ultima lansare de racheta a fost unanim condamnata de Consiliul de Securitate al ONU, capitalele straine sunt divizate asupra actiunilor viitoare impotriva Coreii de Nord si raman intrebari in legatura cu consensul din cadrul administratiei SUA in fata acestei crize.

China, la randul sau, principalul sustinator al Coreii de Nord, se opune noilor sanctiuni cerute de Japonia si de capitalele occidentale.